title

مهار استرپتولیزین O توسط آلیسین- یک ترکیب فعال موجود در سیر

ارزنلو, محسن ، بهلولی, شهاب (1389) مهار استرپتولیزین O توسط آلیسین- یک ترکیب فعال موجود در سیر. Journal of Medical Microbiology ــ 59 (9). ص.ص.1044-1049. شاپا 0022-2615

[img] متنی - نسخه چاپ شده
محدود به فقط پرسنل سامانه

142kB
[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
39kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://jmm.sgmjournals.org/cgi/content/abstract/jm...


عنوان انگليسي

Inhibition of Streptolysin O by allicin, an active component of garlic

خلاصه انگلیسی

Streptolysin O (SLO) is a potent cytolytic toxin produced by almost all strains of group A streptococci and considered important virulence factor for this organism. In this study we investigated the effect of allicin and aqueous garlic extract on haemolytic activity of SLO. All tested materials potentially inhibited the SLO haemolytic activity. Allicin neutralizes SLO in a dose- and time-dependent manner. Fifteen minute incubation of SLO with 35 µg concentration of allicin, totally inhibited haemolytic activity of SLO (IC50 = 5.97 µg). The inhibitory activity of old extract of garlic was equipotent as pure allicin (IC50 = 6.27 µg; p < 0.05). In contrast fresh extract of garlic inhibits the SLO haemolytic activity at lower concentrations (IC50 = 1.59 µl; 1.9 µg allicin). The inhibitory effect of the allicin was restored by addition of reducing agent DTT at 2 mM, suggesting that allicin likely inhibits the SLO by binding to cysteinyl residue in the binding site. These results indicate a new activity for allicin and may be proposed as an alternative drug against streptococcal diseases.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده مسئول :محسن ارزنلو
نویسنده :شهاب بهلولی
اطلاعات اضافی :The 2010 JCR Impact Factor is 2.38 Indexed in: 1-ISI- MEDLINE - PubMed 2- Scopus
کلید واژه ها:آلیسین ، عصاره سیر ، استرپتولیزین O
کلید واژه ها (انگلیسی):Allicin, Garlic extract, Streptolysin O
موضوعات :QV فارماکولوژی
QW میکروب شناسی و ایمنی شناسی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش فارماکولوژی
دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش میکروبیولوژی
کد شناسایی :1523
ارائه شده توسط : دکتر محسن ارزنلو
ارائه شده در تاریخ :11 مرداد 1389 01:36
آخرین تغییر :12 بهمن 1391 10:31

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...