title

اثر مواد غذايي كربوهيدرات دار با گلايسميك اينديكس متفاوت روي كارايي ورزشكاران

نعمتی, علی ، اتحاد, غلامحسین ، مأذنی, محمد ، خامنه, سعید (1380) اثر مواد غذايي كربوهيدرات دار با گلايسميك اينديكس متفاوت روي كارايي ورزشكاران. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز ــ 35 (50). ص.ص.75-82. شاپا 1608-5671

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
201kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://majalleh.tbzmed.ac.ir

خلاصه فارسی

زمينه و اهداف: قبلا نشان داده شده است كه مصرف محلولهاي كربوهيدرات دار قبل از شروع فعاليتهاي ورزشي كارايي (performance) ورزشكاران را در ورزشهاي استقامتي به مدت 5-4 ساعت به دليل ثابت نگه داشتن گلوكز خون، افزايش ميزان اكسيداسيون كربوهيدرات در حين ورزش و نيز سهيم بودن گلوكز مصرفي در متابوليسم انرژي در مراحل آخر ورزش افزايش مي دهد. ولي تاثير گلوكز مصرفي در كارايي ورزشكاران در ورزشهاي شديد و بي هوازي (anaerobic) كوتاه مدت معلوم نشده است. هدف از اين بررسي تاثير مواد غذايي كربوهيدرات دار با گلايسميك اينديكس متفاوت بر كارايي ورزشكاران، تغييرات گلوكز خون و تغييرات تنفسي در حين ورزش بود. روش بررسي: بدين منظور 24 نفر از ورزشكاران انتخاب و به سه گروه تصادفي تقسيم شدند. به گروه اول نيم ساعت قبل از شروع ورزش يك ليوان آب آشاميدني (به عنوان گروه شاهد)، به گروه دوم نيم ساعت قبل از شروع ورزش 1.5 گرم به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن گلوكز از محلول غليظ گلوكز 50 درصد به عنوان مواد قندي با گلايسميك اينديكس بالا و قند ساده و به گروه سوم يك ساعت قبل از شروع ورزش 2.6 گرم عدس به ازاي هر كيلو وزن بدن به عنوان مواد قندي با گلايسميك اينديكس پايين داده شد. يك ربع قبل از شروع ورزش نمونه خوني پايه گرفته شد ورزشكاران روي دستگاه ارگواسپيرمتري در %57-71 Vo2 maxو 300-25 وات ورزش كردند. در انتهاي هر سه دقيقه 25 وات به وات كاري اضافه شده و نمونه خوني گرفته مي شد. اطلاعات به دست آمده را به وسيله برنامه هاي آماري Bartletê s Test, ANOVA, Kruskal Wallis, Tukeyê s Test آناليز كرديم. يافته ها: نتايج نشان داد كه خستگي در گروه اول بعد از 1.98±19.3 دقيقه، گروه دوم بعد از 6.86 ±22.03 دقيقه و در گروه سوم پس از 4.2 ± 20.5 دقيقه مشاهده شد؛ به دليل افزايش اسيدلاكتيك، افزايش احتمالي سروتونين و كاهش احتمالي كولين پلاسما در حين ورزش هيچ اختلاف معني داري در كاركرد ورزشكاران در سه گروه مورد مطالعه مشاهده نشد. همچنين ميزان تغييرات گلوكز خون، حجم اكسيژن برداشتي Vo2 – kg, Eqco2, Eqo2, O2 – Puls, Vo2،تهويه دقيقه اي، تعداد ضربان قلب و وات کاري انجام شده در حين ورزش در سه گروه مورد مطالعه هيچ اختلاف معني دار نداشت. تغييرات نسبي تنفسRespiratory Quotient (RQ) در p<0.05براي سه گروه مورد مطالعه از نظر آماري معني دار بود و با افزايش شدت ورزش ميزان RQ براي هر سه گروه افزايش يافت. تغييرات RQ مابين گروه اول و گروه سوم در p<0.05از نظر آماري معني دار نبود، ولي تغييرات RQ مابين گروه اول و گروه دوم، گروه سوم و گروه دوم در p<0.05 از نظر آماري معني دار بود. حجم دي اكسيد كربن دفعي در حين ورزش براي هر سه گروه مورد مطالعه در p<0.05 از نظر آماري معني دار بود و با افزايش شدت ورزش ميزان دفع Co2 بين گروه اول و گروه دوم در p<0.05 اختلاف معني دار بود ولي ميزان حجم دي اكسيدكربن دفعي مابين گروه اول و گروه سوم، گروه دوم در p<0.05 اختلاف معني دار نبود. نتيجه گيري: نتايج اين تحقيق پيشنهاد مي كند كه مصرف مواد غذايي كربوهيدرات دار با شاخص گلايسميك بالا قبل از ورزشهاي كوتاه مدت و شديد و مصرف مواد غذايي كربوهيدرات دار با شاخص گلايسميك پايين به دليل جذب آهسته قبل از ورزشهاي استقامتي طولاني مدت مي تواند مفيد باشد

عنوان انگليسی

EFFECTS OF CARBOHYDRATE RICH FOOD WITH DIFFERENT GLYCEMIC INDEX ON ATHLETIC PERFORMANCE

خلاصه انگلیسی

Materials and Methods: 24 male athletes underwent this study. They were divided into three groups. The first group received only one glass of tap water, second group received glucose as high glycemic sugar (1.5 g/kg BWT) and the third group received lentils as low glycemic suger index (2.6 g/kg BWT) half an hour and , 1 hour before the exercise, respectively. Blood samples were taken 15 minutes before exercise. All athletes performed increasing exercise work load on ergometer 57-71% Veo2 max up to 300 watts. After every three minutes pause, 25 watts was increased, and blood samples were again taken. ANOVA method was used for data analysis. Results: The results showed fatigue occurance in 19.3±1.98 min, 22.03±6.68 min and 20.5±4.2 min in first, second and third group, respectively. Vco2 and RQ (Respiratory Quotient) changes were statistically significant (p<0.05) for all groups during exercise, but blood glucose, oxygen uptake, Vo2 max, O2-Puls, Eqo2, Eqco2, Vo2-kg, ventilation and heart rate changes were not statistically significant in all the groups. With increasing exercise intensity, RQ arose. Statistically RQ changes were not significant between first and third group, however, these changes were significant between first and second group as well as between second and third group as (p<0.05). Vco2 depletion was significant for three groups during exercise (p<0.05). Rate of Vco2 depletion was significant between first and second group (p<0.05), but Vco2 depletion was not significant between first and third group and, second and third group. Conclusion: Intake of carbohydrate rich food with low or high glycemic index does have an impact on Vco2 and RQ changes, however, blood glucose, oxygen uptake and heart rate changes are not much affected. To increase athletic performance in short time exercise, glucose intake should be more before exercise and to increase athletic performance in prolonged exercise, intake of low glycemic index carbohydrate should be increased before exercise.

نوع سند :مقاله
زبان سند : فارسی
نویسنده مسئول :علی نعمتی
کلیدواژه ها (فارسی):گلايسميك اينديكس ، كربوهيدرات ، نسبت تنفسی ، ورزش
کلیدواژه ها (انگلیسی): Carbohydrate , Exercise , Glycemic Index , Respiratory Quotient
موضوعات :WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
QU بیوشیمی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش بیوشیمی
دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش تغذیه
دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش میکروبیولوژی
کد شناسایی :1648
ارائه شده توسط : دکتر محمد مأذنی
ارائه شده در تاریخ :31 شهریور 1389 01:02
آخرین تغییر :28 مرداد 1392 13:00

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...