title

اندازه گيري غلظت نيترات در سبزيها و ميوه هاي عرضه شده در شهر اردبيل

شهباززادگان, سمیرا ، هاشمی مجد, كاظم ، شهبازی, بهزاد (1389) اندازه گيري غلظت نيترات در سبزيها و ميوه هاي عرضه شده در شهر اردبيل. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي اردبيل ــ 10 (1). ص.ص.38-47. شاپا 1735-2452

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
132kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://journals.arums.ac.ir/index.php/jarums/artic...

خلاصه فارسی

زمينه و هد ف : غلظت زياد نيترات و نيتريت در غذا با افزايش خطر سرطانهاي معده و روده در افراد بزرگسال و بيماري مت هموگلوبينمي در افراد خردسال همراه است . حدود 80 درصد از نيتراتي كه وارد بدن مي شود از طريق سبزيها و ميوه ها است . لذا اين مطالعه با هدف تعيين غلظت نيترات در سبزي ها و ميوه هاي مصرفي شهروندان اردبيل و مقايسه آن با حدود مجاز انجام شد. روش كار : مطالعه از نوع مقطعي بوده و نمونه هاي ميوه و سبزي از ده ميوه فروشي در نقاط مختلف شهر اردبيل در ماههاي مهر و آبان سال 1388 جمع آوري شدند. نمونه ها در دو نوبت با آب شير و آب مقطر شسته شده، خرد شدند، در حرارت 55 درجه سانتي گراد خشك شده و درصد رطوبت آنها تعيين گرديد. نمونه ها در دو مرحله به وسيله آسياب معمولي0و آسياب توپي پودر شدند. براي تهيه عصاره محلول 025/0مولار سولفات آلومينيوم به نمونه ها اضافه شده و صاف شدند.اندازه گيري نيترات در عصاره ها با دستگاه آيون سلكتيو و با الكترود اختصاصي انجام شد. براي بررسي امكان كاهش نيترات ورودي به بدن از طريق كندن پوست براي برخي ميوه ها و سبزيها ميزان نيترات نمونه هاي پوست و گو شت بطور جداگانه اندازه گيري شد. براي تعيين ميانگين و انحراف معيار غلظت نيترات در نمونه ها و گروه بندي ميوه ها و سبزي ها بر اساس ميزان نيترات آنها از آزمون دانكن در سطح 5 درصد و نرم افزارspss استفاده گرديد. يافته ها: غلظت نيترات در سبزي هاي برگي بيش از سبزيهاي غده اي و ريشه اي مي باشد. ميوه ها از نظر ميزان نيترات نسبت به سبزيها در حد پاييني قرار دارند. بيشترين غلظت نيترات در بين نمونه هاي آزمايش شده در برگ پيازچه، كلم بنفش و اسفناج به ترتيب 1555.8, 1394.8, و 1021 ميلي گرم بر كيلوگرم و كمترين ميزان آن در سيب قرمز و زرد به ترتيب 7/29 و 9/29 ميلي گرم بر كيلوگرم مشاهده شد. نتيجه گيري: غلظت نيترات در اغلب نمونه هاي ميوه و سبزي كمتر از حد مجاز بود. با توجه به مقدار مصرف زياد اين سبزيها و تغييرات زياد غلظت نيترات در آنها بررسي بيشتر و كنترل دائمي غلظت نيترات در آنها لازم مي باشد.

عنوان انگليسي

Determination of Nitrate Concentration of Consumed Vegetables and Fruits in Ardabil

خلاصه انگلیسی

Background & Objectives: Excessive amounts of nitrate and nitrite in food causes to increasing the risk of gut and intestinal cancer in adults and met-hemoglobinemia disease in infants. Human body intake about 80% of nitrate from fruits and vegetables. This research carried out with the aim of determining the nitrate concentration of fruits and vegetables consumed by Ardabil citizens and to compare with acceptable levels. Methods: Samples of fruits and vegetables were collected from 10 markets around Ardabil city in September and October of 2009. The samples were washed two times with tap and distilled water, dried at 55 ºC and their moisture content were measured. Samples were ground with regular and ball mills and 0.025 molar aluminum sulfate solution was used to extraction. Nitrate concentration of extracts was measured with anion selective apparatus with nitrate electrode. To investigate the possibility of nitrate intake reduction by peeling, the skin and meat of some fruits and vegetables samples were measured, separately. SPSS software was used for determining of mean and standard deviation of sample's nitrate concentration. Duncan multiple range test was used for grouping of fruits and vegetables in the respect of their nitrate concentration. Results: The concentration of nitrate in leafy vegetables was higher than those of root and glandy vegetables. Fruits had lower nitrate concentration than vegetables. The highest nitrate concentrations were observed in spring onion, purple headed cabbage, and spinach with the amounts of 1555.8, 1394.8, and 1021 mg/kg of wet weight and lowest belonged to red and golden apples with the amounts of 29.7 and 29.9 mg/kg, respectively. Most of fruits and vegetables samples had lower nitrate than acceptable levels. Conclusion: With regards to high consumption rate of some fruits and vegetables and great variation of nitrate concentration, additional investigation and permanent control of their nitrate concentration is necessary.

نوع سند :مقاله
زبان سند : فارسی
نویسنده اول :سمیرا شهباززادگان
نویسنده مسئول :كاظم هاشمی مجد
کلید واژه ها:نيترات ، سبزي ، ميوه ، حدود مجاز
کلید واژه ها (انگلیسی): Nitrate ، Fruits ، Vegetables ، Acceptable levels
موضوعات :WI سیستم گوارشی
WA بهداشت عمومي > WA 18 آموزش بهداشت
WA بهداشت عمومي > WA 18 آموزش بهداشت

QU بیوشیمی
بخش های دانشگاهی :دانشکده پرستاری و مامایی > گروه مامایی
کد شناسایی :2414
ارائه شده توسط : دکتر سمیرا شهباززادگان
ارائه شده در تاریخ :05 تیر 1390 08:29
آخرین تغییر :12 بهمن 1391 11:59

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...