title

بررسي ارتباط بين انواع سنگ هاي ادراري با تغذيه در بيماران مبتلا به سنگ ادراري مراجعه کننده به چند مرکز درماني- جراحي شهر اردبيل

حسین خانی, علی ، نعمتی, علی ، ناصرسعید, میترا (1388) بررسي ارتباط بين انواع سنگ هاي ادراري با تغذيه در بيماران مبتلا به سنگ ادراري مراجعه کننده به چند مرکز درماني- جراحي شهر اردبيل. دکتری حرفه ای (پایان نامه) دانشگاه علوم پزشکی اردبیل.




[img] متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
186kB
[img] متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
74kB
[img] متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
محدود به فقط پرسنل سامانه

639kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://lib.arums.ac.ir

خلاصه فارسی

زمينه و هدف : سنگ هاي ادراري سومين بيماري شايع دستگاه ادراري هستند. فاکتورهاي موثر در تشکيل سنگهاي ادراري شامل کريستالوري ، رژيم غذايي، شغل ، آب و هوا، سابقه فاميلي ، داروها و ... مي باشند. هدف از اين مطالعه تعيين ارتباط بين انواع سنگ هاي ادراري با مقدار مواد مغذي مصرفي و عادات تغذيه اي بيماران مبتلا به سنگ ادراري بود. مواد و روشها : در يک مطالعه مقطعي، که بر روي بيماران مبتلا به سنگ ادراري مراجعه کننده به چند مرکزدرماني- جراحي شهر اردبيل از فروردين ٨7 13تا تير ماه 1388 انجام گرفت، رابطه بين انواع سنگهاي ادراري با تغذيه در اين بيماران مورد بررسي قرارگرفت. 150 بيمار وارد مطالعه شدند. بعد از آناليز سنگ ادراري، دو پرسشنامه يادآمد خوراک 24 ساعته طي سه روز و بسامد عادات تغذيه اي توسط بيماران تکميل و سپس اين اطلاعات وارد نرم افزارFood processor شد، سپس اطلاعات بدست آمده توسط SPSS11.5 و تست هاي , Pearson Correlation One Way ANOVA مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت . يافته ها : ارتباط معني دار مستقيمي بين ميزان مصرف چربي اشباع و درصد فسفات آمونيوم سنگ(048/0=P و 162/0=R) ، بين ميزان مصرف Vit A-Total و درصد اسيد اوريک سنگ (021/0=P و 189/0=R) ، ميزان مصرف Vit A-carotene و درصد اسيد اوريک سنگ(017/0=P و 194/0=R) ، بين تعداد دفعات مصرف گوشت مرغ و درصد اسيد اوريک سنگ (05/0 = Pو 16/0=P ) و تعداد دفعات مصرف گوشت قرمز و درصد اسيد اوريک سنگ(048/0=P و 162/0=R) ، بين تعداد دفعات مصرف کره و درصد فسفات آمونيوم سنگ (044/0=P و 165/0=-R) و ارتباط معني دارمعکوسي بين تعداد دفعات مصرف مرباجات و درصد فسفات کلسيم سنگ (017/0=P و195/0- =R) و تعداد دفعات مصرف آب ميوه و درصد فسفات آمونيوم سنگ (009/0=P و 214/0 - =R)، بين ميزان مصرف چربي اشباع و درصد فسفات کلسيم سنگ (013/0=P و 202/0-=R) به دست آمد. در اين تحقيق همبستگي معني‌داري بين ساير عناصر غذايي وعادات تغذيه اي با سنگهاي مجاري ادراري يافت نگرديد. نتيجه‌گيري : 91 نفر(66/60%) از بيماران مرد و 59 نفر(4/39%) از بيماران زن بودند. 116نفر(3/77%) از بيماران داراي سنگ اگزالات کلسيمي، 15 نفر(10%) از بيماران داراي سنگ فسفات کلسيمي، 10 نفر(7/6%) از بيماران داراي سنگ اسيد اوريکي و 9 نفر(6%) از بيماران داراي سنگ فسفات آمونيومي بودند. ميانگين سن بيماران 41/14 ± 90/41 سال بود(48% بيماران داراي سن 50-30 بودند). نتايج تحقيقات ما نشان داده است سنگ هاي اسيد اوريکي با ميزان مصرف Vit A-Totalو carotene -Vit Aو تعداد دفعات مصرف گوشت قرمز و گوشت مرغ رابطه مستقيم دارد. سنگ هاي استرووايتي با ميزان مصرف چربي اشباع و تعداد دفعات مصرف کره ، رابطه مستقيم و با تعداد دفعات مصرف آبميوه، ارتباط معکوسي دارد. سنگ هاي فسفات کلسيمي با ميزان مصرف چربي اشباع رابطه معکوس و با تعداددفعات مصرف مرباجات رابطه مستقيم دارد.بين انواع ديگرسنگ هاي ادراري وساير مقدار مواد مغذي وعادات تغذيه اي رابطه اي به دست نيامد.از اين مطالب استنباط مي‌گردد براي جلوگيري از ايجاد سنگهاي كليوي و همچنين ديگر بيماريها، نياز به برنامه‌هاي علمي و دقيق غذايي است تا با رعايت آنها گرفتار بيماريها و نارسايي ها نشويم.

عنوان انگليسي

Assessment association between type of urinary tract stones with nutrition in patients referred to several therapeutic- surgery centers in Ardebil city(1387-88).

خلاصه انگلیسی

Introduction: urinary stones are tertiary common urinary disease. Effective factors in formation of urinary stone are including crystalluria, diet, job, weather, Family history, drug and etc. The aim of this study was to determine the relationship between species urinary stones with nutrition among patients afflicted urinary tract stone in Ardabil city. Methods: In a cross-sectional study which was performed on patients that referred to therapeutic centers in Ardabil city from March 2008 to July 2009 the relationship between species urinary stones with nutrition was evaluated. 150 patients were participated in this study. After stone analysis , two questionnaires of 24 hours food memorial in three day and frequency of diet were completed by patients and all data were entered to Food processor soft ware then collected data analyzed with SPSS 11.5 And One-Way ANOVA, Chi- square, Pearson Correlation methods were used. Results: 91 of patients (60.66%) were male and 59(39.4%) of them were female. 116 of patients (77.3%) had calcium oxalate stone, 15 of patients (10%) had phosphate calcium stone, 10 of patients (6.7%) had Acid uric and 9 of patients (6%) had phosphate ammonium stone. Mean age of patients was 41.90 ‏±‏ 14.41 year. The positive Significant correlation was found between Fat-Saturated and ammonium phosphate of urine (P=0.048 and R=0.162), Vit A-Total and acid uric of urine (P=0.021 and R=-0.189) .there was also positive Significant correlation between frequency use of white meat and Acid uric of urine(P=0.050 and R=0.160) and frequency use of meat and Acid uric of urine(P=0.048 andR=0.162), frequency use of butter and ammonium phosphate of urine (P=0.044 and R=0.165). the negative Significant correlation was found between frequency use of jams and calcium phosphate of urine (P=0.017 and R=-0.195) , frequency use of juice and ammonium phosphate of urine (P=0.009 and R=-0.214), Fat-Saturated and calcium phosphate of urine(P=0.013 and R=-0.202). In this study there was not significant correlation between other alimentary ingredient with urinary stones. Conclusion: The results of study showed positive Significant correlation between Acid uric stones with Vit A-Total, Vit A-carotene , frequency use of meat and white meat.Struvite stones with Fat-Saturated and frequency use of butter showed positive Significant correlation and there was negative Significant correlation between frequency use of juice. The other findings of this study was positive Significant correlation between calcium phosphate stone with jams and there was negative Significant correlation between calcium phosphate stone Fat-Saturated. no Significant correlation observed between other types of renal stones and other alimentary ingredient and diet .inference from this topic ,for prevention of renal stone formation and other disease we need functional and exact food program then with keep to that,had any disease

نوع سند :پایان نامه (دکتری حرفه ای )
زبان سند : فارسی
استاد راهنما :علی حسین خانی
استاد مشاور :علی نعمتی
نگارنده :میترا ناصرسعید
اطلاعات اضافی :شماره پایان نامه : 0328
کلید واژه ها:سنگ مجاري ادرار، مواد غذايي، عادات غذايي
کلید واژه ها (انگلیسی):Urinary Track Stone, Alimentary Ingredient, Diet
موضوعات :WJ سیستم ادراری
WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > واحد پژوهش > پايان نامه هاي دفاع شده
دانشكده پزشكي > گروه جراحی
دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش تغذیه
کد شناسایی :362
ارائه شده توسط : خانم صغری گلمغانی
ارائه شده در تاریخ :29 مهر 1388 07:00
آخرین تغییر :28 مرداد 1392 13:31

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...