title

تاثیر مکمل اسیدهای چرب امگا سه بر وضعیت تغذیه بیماران مبتلا به سرطان معده تحت شیمی درمانی

نعمتی, علی ، نچواک, سیدمصطفی ، جعفریان, کوروش ، فیضی, ایرج (1393) تاثیر مکمل اسیدهای چرب امگا سه بر وضعیت تغذیه بیماران مبتلا به سرطان معده تحت شیمی درمانی. Journal of Nutritional Sciences and Dietetics ــ 1 (1). ص.ص.2-8. شاپا 2383-4218

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
230kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://jnsd.tums.ac.ir/index.php/jnsd/article/view...


عنوان انگليسی

Effect of omega-3 fatty acid supplementation on nutritional status in patients with gastric cancer during chemotherapy

خلاصه انگلیسی

Background: Although some studies have shown positive effects of omega-3 fattyacid supplementation on nutritional status of cancer patients undergoing differenttreatments, there is no consistency in results. The aim of this study was to examinethe effects of omega-3 fatty acid on the nutritional status of gastric cancer patientsduring the course of chemotherapy. Methods: In a double-blind clinical trial, 30 adult patients with gastric cancerreceiving chemotherapy were randomized into a supplement and a placebo groupsand given daily, for 6 weeks, a 3-g omega-3 fatty acid supplement (containing 1.8geicosapentaeonic plus 1.2g docosahexaenoic acid) and oral paraffin, respectively.Anthropometric data was collected and nutritional status assessed at the beginning,at week 4 and at the end of week 6. The data were analyzed using repeatedmeasures ANOVA and independent sample t-test. Results: The findings indicated that omega-3 fatty acid supplementation increasedbody weight, mean daily intake of energy and macronutrients, serum levels oftransferrin and albumin at the end of the 6-week period significantly (p<0.05). Allthese variables decreased in the placebo group (p<0.05). The increases in bodyweight, energy and carbohydrate intakes, and serum levels of albumin in thesupplement group were time-dependent (p<0.05). Conclusion: The results of present study showed that omega-3 fatty acidsupplementation can improve nutritional status in patients with gastric cancerduring the course of chemotherapy. We recommend using omega-3 fatty acidsupplement in patients with gastric cancer during chemotherapy.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :علی نعمتی
نویسنده :سیدمصطفی نچواک
نویسنده :کوروش جعفریان
نویسنده مسئول :ایرج فیضی
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:Indexing & Abstracting Directory of Research Journal Indexing (DRJI), Google Scholar,
کلیدواژه ها (انگلیسی):Omega 3 fatty acid, Weight, Nutrition, Gastric cancer, Chemotherapy
موضوعات :WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
WI سیستم گوارشی
WN پرتو شناسی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه جراحی
دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش تغذیه
کد شناسایی :3635
ارائه شده توسط : دکتر علی نعمتی
ارائه شده در تاریخ :16 فروردین 1394 06:51
آخرین تغییر :01 اردبهشت 1394 03:24

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...