رضوی, مریم السادات ، جمیلیان, مهری ، صمیمی, منصوره ، افشار ابراهیمی, فرانه ، تقی زاده, محسن ، بخردی, رضا ، سید حسیمی, الهه ، حداد کاشانی, حامد ، کرمعلی, مریم ، عاصمی, ذات اله (1396) اثرات ویتامین D و امگا 3 چربی اسیدهای کادمیوم در بیومارکرهای التهاب، استرس اکسیداتیو و نتایج حاملگی در بیماران با دیابت بارداری. Nutrition & Metabolism ــ 14 . ص.ص.1-9. شاپا 1743-7075
متن کامل
|
متنی
1MB |
آدرس اینترنتی رسمی : https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/a...
عنوان انگليسی
The effects of vitamin D and omega-3 fatty acids co-supplementation on biomarkers of inflammation, oxidative stress and pregnancy outcomes in patients with gestational diabetes
خلاصه انگلیسی
Background This study was carried out to determine the effects of vitamin D and omega-3 fatty acids co- supplementation on biomarkers of inflammation, oxidative stress and pregnancy outcomes in gestational diabetes (GDM) patients. Methods This randomized, double-blind, placebo-controlled trial was conducted among 120 GDM women. Participants were randomly divided into four groups to receive: 1) 1000 mg omega-3 fatty acids containing 180 mg eicosapentaenoic acid (EPA) and 120 mg docosahexaenoic acid (DHA) twice a day + vitamin D placebo (n = 30); 2) 50,000 IU vitamin D every 2 weeks + omega-3 fatty acids placebo (n = 30); 3) 50,000 IU vitamin D every 2 weeks + 1000 mg omega-3 fatty acids twice a day (n = 30) and 4) vitamin D placebo + omega-3 fatty acids placebo (n = 30) for 6 weeks. Results Subjects who received vitamin D plus omega-3 fatty acids supplements compared with vitamin D, omega-3 fatty acids and placebo had significantly decreased high-sensitivity C-reactive protein (−2.0 ± 3.3 vs. -0.8 ± 4.4, −1.3 ± 2.4 and +0.9 ± 2.7 mg/L, respectively, P = 0.008), malondialdehyde (−0.5 ± 0.5 vs. −0.2 ± 0.5, −0.3 ± 0.9 and +0.5 ± 1.4 μmol/L, respectively, P < 0.001), and increased total antioxidant capacity (+92.1 ± 70.1 vs. +55.1 ± 123.6, +88.4 ± 95.2 and +1.0 ± 90.8 mmol/L, respectively, P = 0.001) and glutathione (+95.7 ± 86.7 vs. +23.0 ± 62.3, +30.0 ± 66.5 and −7.8 ± 126.5 μmol/L, respectively, P = 0.001). In addition, vitamin D and omega-3 fatty acids co-supplementation, compared with vitamin D, omega-3 fatty acids and placebo, resulted in lower incidences of newborns’ hyperbilirubinemiain (P = 0.037) and newborns’ hospitalization (P = 0.037). Conclusion Overall, vitamin D and omega-3 fatty acids co-supplementation for 6 weeks among GDM women had beneficial effects on some biomarkers of inflammation, oxidative stress and pregnancy outcomes.
نوع سند : | مقاله |
---|---|
زبان سند : | انگلیسی |
نویسنده اول : | مریم السادات رضوی |
نویسنده مسئول : | مهری جمیلیان |
ضریب تاثیر و نمایه مجلات: | Impact Factor (2017) 3.483 Indexed in: ISI, Pubmed/PMC, Scopus, Chemical Abstracts, DOAJ, Embase, Cinahl, CABI |
کلیدواژه ها (انگلیسی): | Vitamin D, Omega-3 fatty acids, Supplementation, Gestational diabetes, Pregnancy outcomes |
موضوعات : | WP بیماریهای زنان |
بخش های دانشگاهی : | دانشكده پزشكي > گروه بیهوشی، زنان و زایمان |
کد شناسایی : | 10434 |
ارائه شده توسط : | خانم زینب ایمانی |
ارائه شده در تاریخ : | 01 شهریور 1397 12:11 |
آخرین تغییر : | 18 شهریور 1397 13:09 |
فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد