title

غذاهای ملین عملکردی: مفاهیم، روندها و فواید سلامتی

تبریزی, ایدین ، درگاهی, رقیه ، طاهری قدیم, سپیده ، جوادی, مینا ، رسولی, هانیه ، عزیزی, اصلان ، همایون راد, عزیزی (1399) غذاهای ملین عملکردی: مفاهیم، روندها و فواید سلامتی. در: Studies in Natural Products Chemistry. Chapter 11 - Functional laxative foods: Concepts, trends and health benefits, 66 (66). Elsevier B.V, Amsterdam, Netherlands, ص.ص.305-330. شابک 978-0-12-817907-9

متن کامل

[img] آرشیو
216kB
[img] متنی
محدود به فقط پرسنل سامانه

166kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://www.sciencedirect.com/science/article/pi


عنوان انگليسی

Functional laxative foods: Concepts, trends and health benefits

خلاصه انگلیسی

Background: Constipation is a common public health concern experienced by all individuals during their life. It is an effective factor in the quality of life. In this paper, we aimed to provide an overview of the existing evidence regarding the role of food ingredients, including bran, prune, fig, kiwifruit, flaxseed, and olive on constipation treatment. Scope and approach: We searched Scopus, PubMed, and ScienceDirect by using “laxative foods” and “constipation” for searching studies assessing laxative food ingredients and their beneficial effects on constipation treatment and/or control. Key finding and conclusion: Lifestyle modifications such as increasing dietary fiber and fluid intake and regular daily exercise are in the first line of proposed treatments for constipation. Optimizing diet as an efficient lifestyle factor may contribute to the well-being of patients. The use of laxative food ingredients including bran, prune, fig, kiwifruit, flaxseed, probiotics, and prebiotics is a convenient alternative to laxatives to overcome constipation. According to the findings, laxative food ingredients could be considered as effective treatments for subjects suffering from constipation. Many studies have assessed the pharmacological and non-pharmacological roles of these ingredients in treating constipation; however, their importance has not been thoroughly investigated.

نوع سند :بخشی از کتاب
زبان سند : انگلیسی
نویسنده :ایدین تبریزی
نویسنده :رقیه درگاهی
نویسنده :سپیده طاهری قدیم
نویسنده :مینا جوادی
نویسنده :هانیه رسولی
نویسنده :اصلان عزیزی
نویسنده :عزیزی همایون راد
کلیدواژه ها (انگلیسی):Constipation , Food ingredients , Treatment , Laxative
موضوعات :WP بیماریهای زنان
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه اطفال ، پزشکی اجتماعی
کد شناسایی :13387
ارائه شده توسط : خانم زهرا زمانی
ارائه شده در تاریخ :25 آبان 1399 12:18
آخرین تغییر :25 آبان 1399 12:18

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...