title

هلیکوباکتر پیلوری در آب، سبزیجات و مواد غذایی با منشا حیوانی: یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز روی شیوع، مقاومت آنتی بیوتیکی و وضعیت ژنوتیپ در ایران

قنبری, فهیمه ، واعظ, حمید ، طاهری, رمضانعلی ، صاحبکار, امیر حسین ، بهشود, پریسا ، خادمی, فرزاد (1399) هلیکوباکتر پیلوری در آب، سبزیجات و مواد غذایی با منشا حیوانی: یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز روی شیوع، مقاومت آنتی بیوتیکی و وضعیت ژنوتیپ در ایران. Gene reports ــ 21 (100913). ص.ص.1-6. شاپا 2452-0144

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
1MB

آدرس اینترنتی رسمی : https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...


عنوان انگليسی

Helicobacter pylori in water, vegetables and foods of animal origin: A systematic review and meta-analysis on the prevalence, antibiotic resistance and genotype status in Iran

خلاصه انگلیسی

This study was conducted to investigate the prevalence, antibiotic resistance and genotype status of Helicobacter pylori strains in water, vegetables and foods of animal origin in Iran. National and international databases were searched using MeSH-extracted keywords in English and Persian languages to find relevant publications by up to November 01, 2019. Among articles that were identified from national and international databases on antibiotic resistance as well as genotype and the prevalence of Helicobacter pylori, 20 articles were included in the metaanalysis according to the predefined inclusion and exclusion criteria. The prevalence of Helicobacter pylori strains isolated from various foods, vegetables and water in Iran was 11.4% (8.5–15.2). VacA s1a (69.3%) had the highest, while VacA s1c (11.1%) showed the lowest prevalence of Helicobacter pylori genes. Additionally, in the current study, Helicobacter pylori resistance rates were as follows: 66.3% to metronidazole, 42.4% to clarithromycin, 72% to amoxicillin, 68% to tetracycline, 33.4% to levofloxacin, 19.8% to rifampin, 17.2% to furazolidone, 22.6% to streptomycin, 61.1% to erythromycin, 84.8% to ampicillin, 49% to trimethoprim, 20.2% to cefsulodin and 13.4% to spiramycin. Our findings revealed that the prevalence and antibiotic resistance rates of Helicobacter pylori have reached alarming levels in water, vegetables and foods of animal origin in Iran. These issues can greatly affect the risk of bacterial transmission and efficacy of antibiotic treatment in human infections.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :فهیمه قنبری
نویسنده :حمید واعظ
نویسنده :رمضانعلی طاهری
نویسنده :امیر حسین صاحبکار
نویسنده :پریسا بهشود
نویسنده مسئول :فرزاد خادمی
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:Indexed in: Scopus, ESCI, Embase
کلیدواژه ها (انگلیسی):Antibiotic resistance , Helicobacter pylori , Meta-analysis Iran
موضوعات :QW میکروب شناسی و ایمنی شناسی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش میکروبیولوژی
کد شناسایی :13558
ارائه شده توسط : دکتر فرزاد خادمی
ارائه شده در تاریخ :05 آبان 1399 10:46
آخرین تغییر :25 دی 1401 13:20

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...