title

مروری بر تأثیر سیاست های غذایی بر وضعیت امنیت غذایی و مصرف غذای سالم / ناسالم

مهاجری, مهسا ، هوجقانی, شیوا ، پورفرضی, فرهاد ، قهرمان زاده, محمد ، نعمتی, علی ، برزگر, علی (1399) مروری بر تأثیر سیاست های غذایی بر وضعیت امنیت غذایی و مصرف غذای سالم / ناسالم. Current Nutrition & Food Science ــ 16 (9). ص.ص.1353-1361. شاپا 1573-4013

متن کامل

[img] متنی - نسخه چاپ شده
محدود به فقط پرسنل سامانه

548kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://www.researchgate.net/publication/337529220...


عنوان انگليسی

A Review of the Impact of Food Policies on Food Security Status and Healthy/Unhealthy Food Consumption

خلاصه انگلیسی

Abstract: Background: Food insecurity refers to a household’s financial inability to access adequate food. Food subsidy programs are the right strategies that have been undertaken for many years in some countries. Aim:This study aims to summarize and compare the impact of some subsidy programs on food secu-rity as a narrative review. Methods: Community-based studies analyzing the impact of food policies on food security status and healthy/unhealthy food consumption were reviewed.Our search keywords included food tax, healthy/unhealthy food, food security, food subsidy, targeted subsidy, and Iran. ResultsandConclusion:Some subsidy programs aim to improve food security and nutritional status of low-income individuals. Developing countries, for the improvement of food security and hunger, use some food subsidy programs that can improve the food security status. One of the most used pro-grams is a food subsidy program in schools. Unfortunately, the targeted subsidy policy in Iran has affected the nutritional status and food security of households, therefore, it is necessary to implement a food subsidy program for low-income families. Fruits and vegetable subsidies can increase their consumption. Unhealthy food consumption decreasesby implementing food tax programs, especially if the number of tax increases. In general, cash subsidies are more beneficial in improving the nutri-tional status.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :مهسا مهاجری
نویسنده :شیوا هوجقانی
نویسنده :فرهاد پورفرضی
نویسنده :محمد قهرمان زاده
نویسنده :علی نعمتی
نویسنده :علی برزگر
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:Indexed in: Scopus, ESCI , Embase
کلیدواژه ها (انگلیسی):Food policy, Food security, Healthy/unhealthy food, Iran, Subsidy, Targeted subsidy
موضوعات :WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش تغذیه
دانشکده بهداشت > اقتصاد سلامت
معاونت تحقیقات و فناوری > مرکز تحقیقات بیماری های گوارشی
کد شناسایی :13642
ارائه شده توسط : دکتر علی نعمتی
ارائه شده در تاریخ :26 آبان 1399 11:38
آخرین تغییر :26 آبان 1399 11:38

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...