title

پایش و ارزیابی دریافت نیترات از طریق مصرف میوه ها و سبزیجات در مناطق پرخطر و کم خطر سرطان معده

غفاری, حمیدرضا ، نصیری, سیمین ، یونسیان, مسعود ، نبی زاده, رامین ، پورفرضی, فرهاد ، پوستچی, حسین ، سجادی, علیرضا ، فتحی, محمدرضا ، صفرپور, علیرضا (1399) پایش و ارزیابی دریافت نیترات از طریق مصرف میوه ها و سبزیجات در مناطق پرخطر و کم خطر سرطان معده. Journal of Environmental Health Science & Engineering ــ 17 (1). ص.ص.445-456. شاپا 2052-336X

متن کامل

[img] متنی - نسخه چاپ شده
محدود به فقط پرسنل سامانه

989kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40201...


عنوان انگليسی

Monitoring and exposure assessment of nitrate intake via fruits and vegetables in high and low risk areas for gastric cancer

خلاصه انگلیسی

Background Gastric cancer (GC) is the first leading cause of cancer-related deaths in Iran. GC is a multifactorial disease and is caused by the interaction of genetic and environmental factors. The aim of this study was to assess the exposure and risk of nitrate intake through fruits and vegetables (F&V) in high-risk area (HRA) and low-risk area (LRA) of GC in Iran. Methods Twenty nine species of F&V were examined for nitrate by reverse-phase HPLC (RP-HPLC) method. Food frequency questionnaire (FFQ) data of 2000 adults participating in Persian cohort were applied to determine consumption patterns of F&V in those areas. A point-estimate daily intake was applied to compare two areas in terms of nitrate intake. Monte-Carlo simulation technique was applied to estimate chronic daily intake (CDI) of nitrate. Results The results showed that point-estimate daily intake of nitrate for subjects participated in the study was 2.02 ± 1.02 mg kg−1 day−1 in HRA and 1.98 ± 1.05 mg kg−1 day−1 in LRA. 6.53% of the participants in the HRA, and 5.9% of the participants in the LRA had an unacceptable point-estimate daily intake compared with an acceptable limit of 3.7 mg kg−1 day−1 established by FAO/WHO. CDI of nitrate in HRA was 1.94 ± 0.95 mg kg−1 day−1 and in the LRA was 1.93 ± 1.06 mg kg−1 day−1. Conclusion The results showed that there is no difference between HRA and LRA in terms of nitrate intake through F&V.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :حمیدرضا غفاری
نویسنده :سیمین نصیری
نویسنده مسئول :مسعود یونسیان
نویسنده :رامین نبی زاده
نویسنده :فرهاد پورفرضی
نویسنده :حسین پوستچی
نویسنده :علیرضا سجادی
نویسنده :محمدرضا فتحی
نویسنده :علیرضا صفرپور
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:IF: 2.179 Indexed in: ISI, Scopus, PubMed/PMC, DOAJ
کلیدواژه ها (انگلیسی):Nitrate , Fruits , Vegetables , Gastric Cancer , Exposure assessment
موضوعات :QZ آسیب شناسی
WI سیستم گوارشی
بخش های دانشگاهی :معاونت تحقیقات و فناوری > مرکز تحقیقات بیماری های گوارشی
کد شناسایی :14478
ارائه شده توسط : خانم صغری گلمغانی
ارائه شده در تاریخ :11 آذر 1400 09:13
آخرین تغییر :11 آذر 1400 09:13

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...