title

مداخلات ارگونومی بمنظور کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی در میان کارگران صنعت آرد

همتی, کریم ، دربندی, زهرا ، کبیر مکمل خواه, الهه ، پورصادقیان, محسن ، قاسمی, محمد صادق ، محسنی اژه ای, محمد ، عبدالهیان, یگانه ، عقیلی نژاد, ماشالله ، صالحی, محمدعلی ، دهقان, ناصر (1399) مداخلات ارگونومی بمنظور کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی در میان کارگران صنعت آرد. Work ــ 67 (3). ص.ص.611-618. شاپا 1051-9815

متن کامل

[img] متنی - نسخه چاپ شده
محدود به فقط پرسنل سامانه

454kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://content.iospress.com/articles/work/wor2032...


عنوان انگليسی

Ergonomic intervention to reduce musculoskeletal disorders among flour factory workers

خلاصه انگلیسی

BACKGROUND: Work-related musculoskeletal disorders are the most common occupational health hazards. In the flour production industry, the fast pace of work, high frequency of repetitive movements, manual handling of loads, and awkward postures put a lot of pressure on the worker's body. OBJECTIVE: Given the high exposure of the workers of the flour production industry to ergonomic risk factors, this study aimed to reduce the rate of musculoskeletal disorders among a group of flour factory workers through ergonomic interventions. MATERIALS AND METHODS: This interventional study was performed using the census method on the eligible workers of a flour factory. An ergonomic intervention program was planned and implemented with the goal of reducing musculoskeletal disorders. The effectiveness of the program was evaluated by measuring the prevalence of musculoskeletal disorders before and six months after the interventions. RESULTS: Before the intervention, musculoskeletal disorders were most prevalent in the lower back, arms, shoulders, legs, thighs, knees, neck and wrists, respectively. Evaluation of the prevalence of musculoskeletal disorders after the intervention showed the positive effect of the ergonomic intervention program on musculoskeletal disorders in the neck, shoulders, lower back, thighs, knees, and legs (P < 0.05). CONCLUSION: Engineering and management interventions implemented in this study led to a significant reduction in the level of ergonomic risk factors and a reduced rate of musculoskeletal disorders among workers of different units in the flour factory.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :کریم همتی
نویسنده :زهرا دربندی
نویسنده :الهه کبیر مکمل خواه
نویسنده :محسن پورصادقیان
نویسنده :محمد صادق قاسمی
نویسنده :محمد محسنی اژه ای
نویسنده :یگانه عبدالهیان
نویسنده :ماشالله عقیلی نژاد
نویسنده :محمدعلی صالحی
نویسنده مسئول :ناصر دهقان
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:IF: 1.132 Indexed in: ISI, PubMed/Medline , Scopus
کلیدواژه ها (انگلیسی):Flour factory, ergonomic intervention, Nordic Questionnaire, musculoskeletal disorders
موضوعات :WA بهداشت عمومي > WA 400 بهداشت حرفه ای
WA بهداشت عمومي > WA 400 بهداشت حرفه ای
کد شناسایی :14605
ارائه شده توسط : دکتر محسن پورصادقیان
ارائه شده در تاریخ :18 دی 1400 11:01
آخرین تغییر :18 دی 1400 11:36

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...