title

تعیین مواد غذایی و پیروی از رژیم مدیترانه‌ای در بزرگسالان ایرانی قبل و در حین قرنطینه COVID-19: مطالعه مبتنی بر جمعیت

مهاجری, مهسا ، قنادی اصل, فاطمه ، نریمانی, سجاد ، نعمتی, علی (1400) تعیین مواد غذایی و پیروی از رژیم مدیترانه‌ای در بزرگسالان ایرانی قبل و در حین قرنطینه COVID-19: مطالعه مبتنی بر جمعیت. Nutrition and Food Science ــ 1 (44). ص.ص.1-9. شاپا 0034-6659

متن کامل

[img] متنی - نسخه چاپ شده
محدود به فقط پرسنل سامانه

685kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.110...


عنوان انگليسی

The food choice determinants and adherence to Mediterranean diet in Iranian adults before and during COVID-19 lockdown: population-based study

خلاصه انگلیسی

Purpose During the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pandemic, some changes in dietary intake were observed. However, the determinants of food choice and adherence to the Mediterranean diet (MD) in this period were not studied so far for Iranian adults. This study aimed to assess the food choice determinants changes and Adherence to the MD of Iranian adults. Design/methodology/approach This study was a cross-sectional study that was conducted from April 2019 to May 2020, based on the snowball sampling, and a total number of 2,540 adults from all the regions of Iran participated. The Food Choice Questionnaire was used to analyze food choice determinants, and the validated ten-item MD adherence screener was used to assess the adherence to the MD. Findings Before the COVID-19 quarantine, sensory appeal and price were the most important factors in Iranian food choice (with the highest scores), but during the COVID-19 pandemic the important food choice determinants were health and weight control. Consumption of vegetables (71.85% vs 40.07%), fruits (60.70% vs 38.74%), legumes (24.72% vs 12.38%) and nuts (14.33%) increased significantly after the outbreak of quarantine.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده مسئول :مهسا مهاجری
نویسنده :فاطمه قنادی اصل
نویسنده :سجاد نریمانی
نویسنده :علی نعمتی
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:Indexed in: Scopus , ESCI
کلیدواژه ها (فارسی):بزرگسالان ، انتخاب غذا ، رژیم مدیترانه ای ، COVID-19 ، عوامل تعیین کننده ، مطالعه مبتنی بر جمعیت
کلیدواژه ها (انگلیسی):Adults, Food choice, Mediterranean diet, COVID-19, Determinants, Population-based study
موضوعات :WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
WF سیستم تنفسی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش تغذیه
دانشکده پرستاری و مامایی > بخش پرستاری
معاونت تحقیقات و فناوری > مرکز تحقیقات بیماری های گوارشی
کد شناسایی :14671
ارائه شده توسط : دکتر علی نعمتی
ارائه شده در تاریخ :27 شهریور 1400 13:18
آخرین تغییر :27 شهریور 1400 13:18

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...