title

علت شناسی محیطی سرطان معده در ایران: مروری سیستماتیک با تمرکز بر آب آشامیدنی، خاک، غذا، تشعشع و شرایط جغرافیایی

غفاری, حمیدرضا ، یونسیان, مسعود ، نبی زاده, رامین ، نصیری, سیمین ، سجادی, علیرضا ، پورفرضی, فرهاد ، پوستچی, حسین ، اشراقیان, احد (1398) علت شناسی محیطی سرطان معده در ایران: مروری سیستماتیک با تمرکز بر آب آشامیدنی، خاک، غذا، تشعشع و شرایط جغرافیایی. Environmental Science and Pollution Research ــ 26 (11). ص.ص.10487-10495. شاپا 0944-1344

متن کامل

[img] متنی - نسخه چاپ شده
محدود به فقط پرسنل سامانه

324kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11356...


عنوان انگليسی

Environmental etiology of gastric cancer in Iran: a systematic review focusing on drinking water, soil, food, radiation, and geographical conditions

خلاصه انگلیسی

The aim of this systematic review study was to investigate the causal relationship between environmental factors and gastric cancer (GC) in Iran. In a narrow definition, the environment includes water, soil, air, and food. This definition was the main criterion for the inclusion of articles in this study. In addition, exposure to radiation and geographical conditions were considered as less investigated environmental factors in the literatures. International (PubMed, Web of Science, ScienceDirect, Scopus, and Cochran) and national (Scientific Information Database) databases were searched for articles on GC and environmental risk factors in Iran. Twenty-six articles were found to meet the inclusion criteria after title, abstract, and full text review. Risk factors identified for GC include consumption of red meat; high fat, fried, and salted meat; smoked, salted, and fried foods; some dairy products; roasted and fried seeds; strong and hot tea; and un-piped and unchlorinated drinking water, as well as exposure to radiation, loess sediment, soft and grassy soil, soil containing low concentration of molybdenum, and proximity to volcanos. Fresh fruits and vegetable, fresh fish, and honey consumption were recognized as protective agents. Given the risk factors identified, strategies to prevent GC would be educating people to choose a healthy diet and to cook and store food properly, providing access to safe drinking water, taking into account topographical and geographical conditions in choosing a right location to build residential areas, and regulating the use of radiation-emitting devices.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :حمیدرضا غفاری
نویسنده مسئول :مسعود یونسیان
نویسنده :رامین نبی زاده
نویسنده :سیمین نصیری
نویسنده :علیرضا سجادی
نویسنده :فرهاد پورفرضی
نویسنده :حسین پوستچی
نویسنده :احد اشراقیان
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:IF: 2.914 Indexed in: ISI, PubMed/Medline, Scopus
کلیدواژه ها (انگلیسی):Environment; Food; Gastric cancer; Geographical condition; Radiation; Soil; Water
موضوعات :QZ آسیب شناسی
WI سیستم گوارشی
بخش های دانشگاهی :معاونت تحقیقات و فناوری > مرکز تحقیقات بیماری های گوارشی
کد شناسایی :14961
ارائه شده توسط : خانم صغری گلمغانی
ارائه شده در تاریخ :13 آذر 1400 08:03
آخرین تغییر :13 آذر 1400 08:03

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...