ارزنلو, محسن and بهلولی, شهاب (1389) مهار فعاليت هموليتيک يک سيتوليزين استرپتوکوکي" استرپتوليزينO" توسط آليسين، ماده فعال موجود در عصاره سير. در: یازدهمین کنگره سراسری میکروب شناسی ایران و اولین گنگره میکروب شناسی مدیترانه شرقی, 20-23 اردیبهشت 1389, گیلان-ایران.
|
Text
- Published Version
58kB |
Persian Abstract
مقدمه و هدف: استرپتوليزين O به عنوان يکي از فاکتورهاي مهم ويرولانس براي استرپتوکوکوس پيوژنز محسوب ميشود. در اين مطالعه اثر مهاري آليسين و عصاره هاي آبي سير روي فعاليت هموليتيک استرپتوليزين O ارزيابي شد. مواد و روش اجرا : فعاليت هموليتيک استرپتوليزين O با استفاده ليز گلبولهاي قرمز انسان تعيين شد. آزمايشات مهار فعاليت هموليتيک SLO با استفاده از روش مشابه ارزيابي فعاليت هموليتيک در حضور غلظتهاي مختلف ترکيبات مذکور انجام گرفت. همچنين در اين مطالعه اثر ترکيب احيا کننده ديتيوترتتول بر برگشت پذيري فعاليت مهار شده SLO ارزيابي شد. نتايج: تمام ترکيبات مورد آزمون قوياً SLO را مهار نمودند. آليسين اين توکسين را با يک روش وابسته به دوز و زمان مهار نمود. بطوريکه 15 دقيقه مجاورت SLO با µg 35 آليسين (IC50 = 5.97 μg) فعاليت هموليتيک آن را بطور کامل مهار نمود. فعاليت عصاره کهنه سير در مهار توکسين مشابه آليسين خالص بود(IC50 = 6.27 μg; p < 0.05). در مقابل مقادير بسيار اندک عصاره تازه سير(5/4 ميکروليتر حاوي 4/ 5 ميکرو گرم) قادر بود فعاليت هموليتيک SLO را مهار نمايد(IC50 = 1.59 μl; 1.9 μg allicin). اثر مهاري آليسين در حضور 2 ميلي مول ديتيوتريتول از بين رفت. بنظر مي آيد آليسين از طريق اتصال به زيرواحد سيستئين در دومين اتصالي توکسين فعاليت آن را مهار ميکند. نتيجه¬گيري: نتايج اين مطالعه آليسين را به عنوان يک داروي جايگزين احتمالي براي درمان عفونتهاي استرپتوکوکی مطرح ميکند.
Title
Inhibition of heamolytic activity of streptococcal cytolysin, “Streptolysin O” by Allicin, an active principle of garlic
English Abstract
Introduction & Objectives: SLO is considered as an important virulence factor for Streptococcus pyogenes. In this study we investigated the effect of allicin and aqueous garlic extracts on haemolytic activity of Streptolysin O (SLO). Materials & Methods: The activity of SLO in bacterial culture supernatant was assayed by the lysis of human erythrocytes. The SLO inhibition experiments were carried out in the same manner of haemolytic activity assay in the presence of various concentrations of pure allicin, freshly prepared and old extracts of garlic with known amount of allicin. The residual activity was determined relative to allicin-free control. The effect of reducing agent dithiothreitol (DTT) was investigated to restore the blocked haemolytic ability of SLO. Results: All tested materials potentially inhibited the SLO haemolytic activity. Allicin neutralizes SLO in a concentration- and time-dependent manner. Fifteen minute incubation of SLO with 35 μg concentration of allicin, totally inhibited haemolytic activity of SLO (IC50 = 5.97 μg). The inhibitory activity of old extract was equipotent as pure allicin (IC50 = 6.27 μg; p < 0.05). In contrast fresh garlic extract inhibits the SLO haemolytic activity at lower concentrations (IC50 = 1.59 μl; 1.9 μg allicin). The inhibitory effect of the allicin was restored by addition of reducing agent DTT at 2 mM, suggesting that allicin likely inhibits the SLO by binding to cysteinyl residue in the binding domain. Conclusion: These results indicate a new activity for allicin and can be subject of future studies to explore the interaction of allicin with streptococcal infections pathogenesis.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Poster) |
---|---|
زبان سند : | انگلیسی |
نویسنده مسئول : | محسن ارزنلو |
نویسنده : | شهاب بهلولی |
Uncontrolled Keywords: | استرپتوليزين O، فعاليت هموليتيک، آليسين، عصاره سير |
کلیدواژه ها (انگلیسی): | Allicin, Garlic extract, Streptolysin O, Streptococcus |
Subjects: | QV pharmacology QW Microbiology and Immunology |
Divisions: | Faculty of Medicine > Department of Basic Sciences > Department of Pharmacology Faculty of Medicine > Department of Basic Sciences > Department of Microbiology |
ID Code: | 1530 |
Deposited By: | MS Soghra Golmaghani |
Deposited On: | 11 May 1389 03:59 |
Last Modified: | 03 Dec 1391 08:52 |
Repository Staff Only: item control page