title

تعيين ميزان آليسین در بخشهای مختلف گياه سیر با استفاده از روش HPLC

ارزنلو, محسن and بهلولی, شهاب (1388) تعيين ميزان آليسین در بخشهای مختلف گياه سیر با استفاده از روش HPLC. [ research project ]

[img] PDF - Published Version
محدود به Repository staff only

410kB

Persian Abstract

در مطالعه حاضر وجود آليسين در عصاره گياه سبز سير براي اولين بار مورد ارزيابي قرار گرفت. آليسين در عصاره آبي بدست آمده از برگ، ساقه و پيازچه جوان گياه تازه سير با استفاده از روش HPLC اندازه گيري شد. نتايج مطالعه نشان داد که آليسين در عصاره بدست آمده از همه بخشهاي گياه سير وجود دارد. عصاره بدست آمده از پيازچه جوان با mg/mL 01/ ± 8/4حاوي بيشترين ميزان و عصاره هاي ساقه و برگ با mg/mL 01/0 ± 44/0 و 01/0 ± 26/0 به ترتيب در رتبه هاي بعدي قرار داشتند. نتايج بدست آمده در اين مطالعه گياه سبز سير را به عنوان يک منبع جديد براي آليسين معرفي مي کند. بدليل اينکه گياه سبز سير به عنوان يک سبزي مطبوع در بسياري از کشورهاي جهان استفاده مي شود لذا اثرات مفيد آن بر روي سلامت مي تواند موضوع مطالعات بعدي باشد.

Title

Determination of allicin in green garlic plant by HPLC method

English Abstract

The presence of allicin in green garlic plant extracts was investigated. Allicin in aqueous extracts from green garlic leaf, shoot and young bulbs were determined by HPLC. The results for determination of allicin indicated the presence of allicin in extracts from whole green garlic plant and showed that young bulb extract with 0.48 ± 0.01 mg/mL, contained the highest level of allicin followed by shoot and leaf extracts with 0.44 ± 0.00 and 0.26 ± 0.01 mg/mL, respectively. The results obtained in this study offer green garlic as a new source of allicin. As green garlic plant is a favourite vegetable in many countries, beneficial effects of green garlic on health can be subject of future studies.

Item Type: research project
زبان سند : فارسی
project status : اتمام یافته
مجری اصلی :محسن ارزنلو
مجری اصلی :شهاب بهلولی
تاریخ اتمام :19 September 1388
Additional Information:شماره اولویت : 145و147
Uncontrolled Keywords:گياه سبز سير ، آليسين ، HPLC
کلیدواژه ها (انگلیسی):Green garlic plant ; Allicin ; HPLC
Subjects:QV pharmacology
QW Microbiology and Immunology
Divisions:Faculty of Medicine > Department of Basic Sciences > Department of Pharmacology
Faculty of Medicine > Department of Basic Sciences > Department of Microbiology
ID Code:1534
Deposited By: MS Soghra Golmaghani
Deposited On:11 May 1389 07:21
Last Modified:15 Jun 1391 08:26

Repository Staff Only: item control page

Document Downloads

More statistics for this item...