title

اثر دمای خشک کردن بر روی حجم و ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه آویشن (Thymus kotschyanus)

میران, منصور ، قبادی, سمیرا (1401) اثر دمای خشک کردن بر روی حجم و ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه آویشن (Thymus kotschyanus). دکتری حرفه ای (پایان نامه) دانشگاه علوم پزشکی اردبیل.

متن کامل





[img]
پیش نمایش
متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
1MB
[img]
پیش نمایش
متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
1MB
[img] متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
محدود به فقط پرسنل سامانه

4MB
[img] متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
محدود به فقط پرسنل سامانه

9MB

آدرس اینترنتی رسمی : http://lib.arums.ac.ir

خلاصه فارسی

مقدمه: در گیاهان معطر و دارویی از قبیل آویشن (Thymus kotschyanus) که مواد مؤثر آنها را ترکیبات فرار تشکیل می دهند، شرایط خشک کردن می تواند تأثیرات زیادی در حجم اسانس و درصد ترکیبات موجود در آن مثل تیمول و کارواکرول داشته باشد. لذا دستیابی به روش مناسب خشک کردن اهمیت زیادی در کیفیت اسانس موجود در گیاه جهت استفاده در صنایع دارویی و غذایی دارد. در این مطالعه گیاه آویشن بعد از جمع آوری، با روش ها و شرایط مختلف خشک شد و درصد ترکیبات موجود در اسانس با استفاده از دستگاه GC-MS شناسایی و اندازه گیری گردید. مواد و روش ها: خشک کردن گیاه آویشن با استفاده از شرایط و روش های مختلف مثل خشک کردن در سایه، آون، مایکروویو و فریز درایر انجام گرفت. سپس از نمونه های گیاهی خشک شده با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس گیری انجام شد. در نهایت با استفاده از دستگاه GC-MS ترکیبات موجود در اسانس جداسازی و شناسایی شدند. بحث و نتایج: با توجه به نتایج حاصل در این مطالعه بیشترین حجم اسانس مربوط به روش خشک کردن با آون در دمای 50 درجه سانتی گراد به مدت 15 ساعت بود. در بین ترکیبات اصلی موجود در اسانس نیز بیشترین نسبت تیمول در روش خشک کردن با مایکروویو با طول موج 500 وات و بیشترین نسبت کارواکرول در روش خشک کردن با آون در دمای 50 درجه سانتی¬گراد به¬مدت 15 ساعت مشاهده شد. نتیجه گیری: مجموع تیمول و کارواکرول به عنوان دو ترکیب اصلی در گیاه آویشن، با اختلاف اندک در روش خشک کردن با آون در دمای 50 و 70 درجه سانتی گراد به مدت 15 ساعت بیشترین مقدار بود. از طرفی حجم اسانس استخراج¬شده در روش خشک کردن در آون با دمای 50 درجه سانتی گراد به¬مدت 15 ساعت بیشینه بود؛ بنابراین روش خشک-کردن در آون با دمای 50 درجه سانتی گراد به مدت 15 ساعت به عنوان بهترین روش خشک کردن درنظر گرفته شد.

عنوان انگليسی

Drying temperature effects on essential oil content and composition of Thymus kotschyanus

خلاصه انگلیسی

Introduction: In aromatic and medicinal plants such as Thymus kotschyanus that their ingredients are volatile compounds, drying conditions can have a great impact on the volume of obtained essential oils and the percentage of their compounds such as Thymol and Carvacrol. Therefore, achieving the best method of drying is very important for the quality of essential oils in plants for using in the pharmaceutical and food industries. In this study, the Thyme plant was dried by different methods and under specific conditions. The essential oils of the samples were extracted and the percentage of their compounds were identified and measured by GC-MS. Methods: Drying the Thymus kotschyanus was done using different methods such as putting it in a shade, oven, microwave and freeze dryer. The Clevenger device used to extract the essential oils of the dried samples. Finally, by GC-MS, the compounds in the essential oils were identified. Results: According to the obtained results of this study, the highest volume of essential oil was obtained in the drying method with oven at a temperature of 50 ° C after 15 hours. Among the main compounds in the essential oils, the highest amount of Thymol was observed in the drying method with microwave with a wavelength of 500 watts and the highest amount of Carvacrol was observed in the drying method with oven at 50 ° C after 15 hours. Conclusion: The Thymol and Carvacrol as the two main compounds in Thymus kotschyanus, had the highest and almost the same amount in the methods of drying with oven at 50 and 70 ° C after 15 hours. On the other hand, the drying method in the oven at 50 ° C after 15 hours had the highest volume of extracted essential oil. Therefore, this method that had the highest amount of Thymol and Carvacrol and the highest volume of essential oil, was considered as the best drying method.

نوع سند :پایان نامه (دکتری حرفه ای )
زبان سند : فارسی
استاد راهنما :منصور میران
دانشجو :سمیرا قبادی
کلیدواژه ها (فارسی):آویشن، اسانس، روش های خشک کردن
کلیدواژه ها (انگلیسی):Thymus kotschyanus, Essential oils, Drying methods
موضوعات :QV فارماکولوژی > QV 766 گیاهان دارویی
بخش های دانشگاهی :دانشکده داروسازی > بخش فارماکوگنوزی
دانشکده داروسازی > واحد پژوهش - پایان نامه های دفاع شده
کد شناسایی :15981
ارائه شده توسط : آقای فرهاد خدایی
ارائه شده در تاریخ :01 مرداد 1401 10:21
آخرین تغییر :01 مرداد 1401 10:21

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...