title

بهینه‌سازی روش عصاره‌گیری ماسراسیون از گیاه گل‌گاوزبان با استفاده از روش سطح پاسخ

میران, منصور ، رزاقی اصل, نیما ، عزیزی, پروین (1401) بهینه‌سازی روش عصاره‌گیری ماسراسیون از گیاه گل‌گاوزبان با استفاده از روش سطح پاسخ. دکتری حرفه ای (پایان نامه) دانشگاه علوم پزشکی اردبیل.

متن کامل





[img]
پیش نمایش
متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
2MB
[img]
پیش نمایش
متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
2MB
[img] متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
محدود به فقط پرسنل سامانه

4MB
[img] متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
محدود به فقط پرسنل سامانه

3MB

آدرس اینترنتی رسمی : https://lib.arums.ac.ir/cgi-bin/koha/opac-ISBDdeta...

خلاصه فارسی

مقدمه: ماسراسیون یکی از روش های مرسوم جهت عصاره گیری از گیاهان دارویی می باشد که بازده ی آن تحت تاثیر عوامل زیادی از قبیل دما، نوع حلال و زمان عصاره گیری قرار می‌گیرد. گیاه گل گاوزبان یکی از گیاهان دارویی ارزشمند در ایران می باشد که از قدیم الایام بصورت دمنوش مورد استفاده بوده است. در این پایان نامه با استفاده از روش سطح پاسخ، شرایط عصاره گیری از گیاه گل گاوزبان به لحاظ داشتن بیشترین مواد موثره، از قبیل رزمارینیک اسید، بهینه شده است. روش کار: گل های گل‌گاوزبان که در هوای آزاد خشک شده بودند ، پودر شده و به روش ماسراسیون در شرایط مختلف، عصاره‌گیری شدند که در نهایت 17عصاره بدست آمد. مواد موثره از قبیل فنول و فلاونوئید تام، کافئیک اسید و رزمارینیک اسید در عصاره های خشک شده بترتیب با روش فولین – سیوکالتو، رنگ سنجی و HPLC مورد بررسی و آنالیز قرار گرفتند. در نهایت شرایط بهینه برای عصاره گیری از گیاه گل گاوزبان با استفاده از روش سطح پاسخ بدست آمد. یافته ها: نتایج نشان داد که برای فنول و فلاونوئید تام، شرایط بهینه بصورت نسبت آب به متانول 50:50، دمای عصاره‌گیری 35 درجه سانتیگراد و زمان استخراج 24 ساعت می باشد. برای رزمارینیک اسید، شرایط بهینه در دمای 35 درجه سانتی‌گراد، زمان استخراج در 6 ساعت و نسبت حلال 50:50 آب به متانول می باشد. برای کافئیک اسید نیز، شرایط بهینه در دمای 50 درجه سانتی‌گراد، زمان استخراج 24 ساعت و نسبت حلال 25:75 آب به متانول بدست آمد. نتیجه گیری: شرایط عصاره‌گیری ترکیبات فنول تام و رزمارینیک اسید با روش ماسراسیون با استفاده از روش سطح پاسخ بهینه شد. در این شرایط مقدار تام فنول براساس گالیک اسید در شرایط بهینه برابر با 66.28 میلی گرم در یک گرم عصاره خشک بود. همچنین مقدار رزمارینیک اسید در شرایط بهینه برابر با 120 میلی گرم در یک گرم عصاره خشک بود.

عنوان انگليسی

Optimization of maceration extraction method from echium amoenum by response surface methodology

خلاصه انگلیسی

Introduction: Maceration is one of the common methods for extraction. This method is affected by many factors such as temperature, type of solvent, and extraction time. Echium amoenum is one of the valuable medicinal plants in Iran, which has been used as a decoction since ancient times. In this thesis, by using the response surface method, the extraction conditions of E. amoenum have been optimized to get the most effective ingredients, such as rosmarinic acid. Method: After drying, E. amoenum flowers were powdered and extracted by maceration method in different conditions, and finally 17 extracts were obtained. Effective substances such as total phenol and flavonoid, caffeic acid and rosmarinic acid in the dried extracts were investigated and analyzed by Folin-Ciocalto method, colorimetry and HPLC, respectively. Finally, the optimal conditions for extracting from E. amoenum were obtained using the response surface method. Results: The results showed that for total phenol and flavonoid, the optimal conditions are 50:50 ratio of water to methanol, extraction temperature is 35 35°C and extraction time is 24 hours. For rosmarinic acid, the optimal conditions are at 35°C, extraction time is 6 hours and solvent ratio is 50:50 water to methanol. For caffeic acid, the optimal conditions were obtained at a temperature of 50°C, the extraction time of 24 hours, and a solvent ratio of 25:75 water to methanol. Conclusion: The extraction conditions of total phenol and rosmarinic acid were optimized by maceration method using response surface methodology. In these conditions, the amount of total phenol in optimal conditions was based on 66.28 mg gallic acid/g extract and the amount of rosmarinic acid was 120 mg in one gram of dry extract.

نوع سند :پایان نامه (دکتری حرفه ای )
زبان سند : فارسی
استاد راهنما :منصور میران
استاد راهنما :نیما رزاقی اصل
دانشجو :پروین عزیزی
کلیدواژه ها (فارسی):گل‌گاوزبان، رزمارینیک اسید، ماسراسیون، روش سطح پاسخ
کلیدواژه ها (انگلیسی):Echium amoenum, Rosmarinic acid, Maceration, Response surface methodology
موضوعات :QV فارماکولوژی > QV 766 گیاهان دارویی
بخش های دانشگاهی :دانشکده داروسازی > بخش شیمی دارویی
دانشکده داروسازی > بخش فارماکوگنوزی
دانشکده داروسازی > واحد پژوهش - پایان نامه های دفاع شده
کد شناسایی :16267
ارائه شده توسط : آقای فرهاد خدایی
ارائه شده در تاریخ :16 آبان 1401 11:52
آخرین تغییر :16 آبان 1401 11:52

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...