title

اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار و عوامل خطر مرتبط در بین نانوایان: یک بررسی سیستماتیک

مالکی روشتی, مهران ، بابایی پویا, امین ، اخلاقی پیرپشته, الهام ، خدری, بهزاد ، خواجه نصیری, فرحناز ، پورصادقیان, محسن (1403) اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار و عوامل خطر مرتبط در بین نانوایان: یک بررسی سیستماتیک. WORK-A JOURNAL OF PREVENTION ASSESSMENT & REHABILITATION ــ 77 (2). ص.ص.463-476. شاپا 1051-9815

متن کامل

[img] متنی - نسخه چاپ شده
محدود به فقط پرسنل سامانه

451kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://content.iospress.com/articles/work/wor2201...


عنوان انگليسی

Work-related musculoskeletal disorders and related risk factors among bakers: A systematic review

خلاصه انگلیسی

BACKGROUND: Work-related musculoskeletal disorders (WRMSDs) and ergonomic risk factors are very common in bakery workers. OBJECTIVE: The purpose of this study is to (1) assess the prevalence of musculoskeletal disorders among bakers because they use automated machines or traditional baking, and (2) to determine the strategies to prevent musculoskeletal disorders in bakers. METHODS: A systematic review of PubMed, Scopus, and Web of Science was conducted from the beginning to February 4, 2022, based on the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) guidelines. Mesh keywords and phrases were used to execute the search strategy. Information on MSDs and ergonomic risk factors in bakery workers was collected. Two reviewers worked independently on study selection, data extraction, and paper quality ranking. RESULTS: This study identified 14 papers from seven countries. Although the prevalence of MSDs in bakery workers has been studied, only a handful of them have been studied ergonomic risk factors, and the findings have been very limited. The association between different risk factors and MSDs seemed significant compared to many other occupational diseases. The traditional bread-baking system and lack of mechanization may increase the risk of MSDs in bakery workers. CONCLUSION: WRMSDs for bakery workers have been less studied than other occupational diseases. Our systematic review found several significant relations between the factors influencing the prevalence of MSDs. This study also showed the comparison of traditional and modern cooking systems with diseases of the upper limbs, shoulders, and back pain as possible fields for future research.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :مهران مالکی روشتی
نویسنده :امین بابایی پویا
نویسنده :الهام اخلاقی پیرپشته
نویسنده :بهزاد خدری
نویسنده مسئول :فرحناز خواجه نصیری
نویسنده مسئول :محسن پورصادقیان
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:IF: 2.3 Indexed in: ISI, PubMed/Medline, Scopus
کلیدواژه ها (فارسی):بیماری های شغلی، ارگونومی، صنایع غذایی، کارگران نانوایی، بیماری، کمردرد
کلیدواژه ها (انگلیسی):Occupational disease, ergonomics, food industry, bakery workers, disease, back pain
موضوعات :WA بهداشت عمومي > WA 400 بهداشت حرفه ای
WA بهداشت عمومي > WA 400 بهداشت حرفه ای
بخش های دانشگاهی :دانشکده بهداشت > گروه بهداشت حرفه ای
کد شناسایی :17675
ارائه شده توسط : آقای امین بابائی پویا
ارائه شده در تاریخ :29 فروردین 1403 11:48
آخرین تغییر :29 فروردین 1403 11:48

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...