نعمتی, علی and مهدوی, رضا and فیضی, ایرج and امانی, مجتبی (1390) اثر مکمل اسیدهای چرب ω3 بر فاکتورهای التهابی بیماران سرطان معدی در حین شیمی درمانی. Research Journal of Biological Sciences ــ 6 (6). pp. 281-285. شاپا 1815-8846
|
Text
- Published Version
362kB |
Official URL: http://www.medwelljournals.com/abstract/?doi=rjbsc...
Persian Abstract
مکمل اسیدهای چرب ω3 اثر ضد التهابی و تعدیل کننده سیستم ایمنی بدن دارد. این اثرات ممکن است در بیماران سرطانی مفید باشد. در این مطالعه اثرات دریافت اسیدهای چرب ω3 روی فاکتورهای التهابی بیماران مبتلا به سرطان معده در حین شیمی درمانی مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه دو سو کور در سال 90 - 1389 روی 30 بیمار بزرگسال (15 نفر مورد و 15 نفر کنترل) سرطان معده با پاتولوژیک مختلف در حین شیمی درمانی شهر اردبیل در ایران انجام گردید. به گروه مورد آزمایش روانه سه گرم از اسیدهای چرب ω3 (1/8گرم EPA و 1/2 گرم DHA در 10 گرم روغن ماهی) و به گروه کنترل ماده دارو نما داده شد. آنها به طور تصادفی در دو گروه جای گرفتند. نمونه های خونی ناشتا برای اندازه گیری فاکتورهای IL-1β, IL-2, IL- 6, hs-CRP و TNF-α در شروع، 4 و 6 هفته پس از مداخله گرفته شد. مطابق با مطالعات قبلی در مطالعه حاضر غلظت سرمی IL-1β, hs-CRP و TNF-α در بیمارن سرطانی با کاهش وزن دیده شد. در حالیکه در گروه مصرف کننده مکمل اسیدهای چرب ω3 افزایش معنی داری در وزن و کاهش معنی داری در غلظت سرمی IL-1β, hs-CRP و TNF-α در طول زمان مطالعه مشاهده گردید(0/05>p). مصرف مکمل اسیدهای چرب ω3 می تواند باعث کاهش اثرات التهابی شده و از اینرو ممکن است اثرات مفیدی برای بیمارن سرطان معده در حین شیمی درمانی داشته باشد.
Title
Effect of ω3 fatty acids supplementation on inflammatory factors of gastric cancer patients during chemotherapy
English Abstract
Supplementing of ω-3 fatty acid has a large impact on anti-inflammatory and immune-modulating. These effects may be beneficial to cancer patients. In this study, the effects of ω-3 fatty acid intakes on inflammatory factors of gastric cancer patients were investigated during chemotherapy. This double blind clinical trial study was conducted on 30 adult patients (15 cases and 15 controls) with different pathologic type of gastric cancer during chemotherapy in Ardebil city, Iran 2010-2011. A 3 g of ω-3 fatty acid (1.8 g EPA and 1.2 g DHA per 10 g fish oil) and placebo were given for patient grouped randomly as omega and control. Blood samples were taken to measure IL-1β, IL-2, IL-6, hs-CRP and TNF-α at the beginning, 4 and 6 weeks after intervention. According to previous reports in current study, elevated serum concentrations of IL-1β, hs-CRP and TNF-α have been found in cancer patients with reduce in weight. While weight was significantly increased but IL-1β, IL-6 and TNF-α were decreased after consumption of ω-3 fatty acid, time dependently (p<0.05). Supplementation of ω-3 fatty acid can reduce the inflammatory effects and hence, it may have beneficial effects for gastric cancer patients during chemotherapy.
Item Type: | Article |
---|---|
زبان سند : | انگلیسی |
نویسنده اول : | علی نعمتی |
نویسنده مسئول : | رضا مهدوی |
Additional Information: | Indexed: Agro Asia - World Agri. Database - DOAJ - MedLit - ASCI-ACR - Index Copernicus - Zoological Record |
Uncontrolled Keywords: | فاکتورهای التهابی ، سرطان معده ، ω3 ، اردبیل ، شیمی درمانی ، ایران |
کلیدواژه ها (انگلیسی): | Inflammatory factors, Gastric cancer, ω-3, Ardebil, chemotherapy, Iran |
Subjects: | QU Biochemistry QV pharmacology WD Nutrition Disease and metabolic diseases |
Divisions: | Faculty of Medicine > Department of Surgery Faculty of Medicine > Department of Basic Sciences > Department of Biophysics Faculty of Medicine > Department of Basic Sciences > Department of Nutrition |
ID Code: | 3094 |
Deposited By: | Dr Ali Nemati |
Deposited On: | 23 Nov 1390 09:48 |
Last Modified: | 20 Jan 1393 12:42 |
Repository Staff Only: item control page