نعمتی, علی and اتحاد, غلامحسین (1391) تاثير مکمل ياری اسيدهای چرب 3ω بر وضعيت تغذيه ای آهن در بيماران مبتلا به سرطان معده تحت شيمی درمانی. در: سومین کنگره عناصر کمیاب ایران, 1391/12/10, دانشگاه علوم پزشکی کاشان.
|
Text
- Published Version
179kB |
Persian Abstract
سابقه و هدف: مصرف برخی از مکملها در بيماران مبتلا به سرطان معده ممکن است باعث بهبود کمبود آهن شود. مطاله حاضر با هدف مکمل ياری اسيدهای چرب 3ω بر وضعيت آهن دريافتی در بيماران مبتلا به سرطان معده تحت شيمی درمانی انجام گرديد. مواد و روش ها: تعداد 30 نفر از بيماران داوطلب مبتلا به سرطان معده تحت شيمی درمانی بالای 30 سال (15 نفر گروه مداخله و 15 نفر گروه کنترل) پس از مصاحبه به صورت تصادفی برای مطالعه انتخاب شدند. در ابتدای مطالعه نمونه های خونی ناشتا جهت انجام آزمايشات آهن، TIBC و ترانسفرين سرم گرفته شد. سپس، به گروه مداخله روزانه 3 گرم از اسيدهای چرب 3ω (حاوی 8/1 گرم ايکوزاپنتانوئيک و 2/1 گرم دوکوزاهگزانوئيک اسيد) و به گروه کنترل ماده دارونما به مدت يک و نيم ماه داده شد. نمونه های خونی برای اندازه گيری آزمايشات بيوشيميائی در روزهای 30 و 45 بعد از مداخله تکرار شد. همچنين، يادآمد خوراک 24 ساعته سه روزه در طول مطالعه از هر دو گروه اخذ گرديد. نتايج: نتايج نشان داد که ميزان آهن دريافتی و همچنين آهن و ترانسفرين سرم در گروه مداخله در انتهای مطالعه از نظر آماری بيشتر و TIBC سرم کمتر از گروه کنترل بود (05/0> P). نتيجهگيری: مطالعه حاضر نشان می دهد که مصرف مکمل اسيدهای چرب 3ω مي تواند باعث بهبود وضعيت آهن دريافتی در بيماران مبتلا به سرطان معده تحت شيمی درمانی شود.
Title
The effect of ω3 fatty acids supplementation on iron nutritional status in patients with gastric cancer during chemotherapy
English Abstract
Background: Taking certain supplements in patients with gastric cancer may improve iron deficiency. This study aimed to examine the effects of ω 3 fatty acid intakes on iron intake status in patients with gastric cancer during chemotherapy. Materials and Methods: In this study, 30 adult volunteer patients (15 cases and 15 controls) with gastric cancer during chemotherapy were selected. Fasting blood samples were taken for measuring iron, TIBC and transferrin at the beginning, middle and end of the study . Supplementation of ω3 fatty acid for 3g (1.8 g EPA & 1.2 g DHA) and placebo were given for the intervention and control groups for one and a half months, respectively. Blood samples for biochemical measurements were repeated on days 30 and 45 days after the intervention. The 24 hour dietary recall for three days was taken from both groups. Results: The results showed that iron intake, and serum levels of transferrin and iron in the intervention group were significantly higher and serum levels of TIBC lower than the control group at the end of the study (P<0.05) . Conclusion: Results show that ω3 three fatty acids supplementation can improve the iron intake status in the gastric cancer patients during chemotherapy. Keywords: Supplementation, ω3 fatty acid, Gastric cancer, Chemotherapy, Iron intake status
Item Type: | Conference or Workshop Item (Poster) |
---|---|
زبان سند : | فارسی |
نویسنده مسئول : | علی نعمتی |
نویسنده : | غلامحسین اتحاد |
Uncontrolled Keywords: | مکمل یاری ، 3ω ، سرطان معده ، شیمی درمانی ، وضعیت تغذیه ای آهن |
کلیدواژه ها (انگلیسی): | Supplementation , ω3 fatty acid , Gastric cancer , Chemotherapy , Iron intake status |
Subjects: | QY Clinical Pathology WD Nutrition Disease and metabolic diseases |
Divisions: | Faculty of Medicine > Department of Basic Sciences > Department of Nutrition Faculty of Medicine > Department of Basic Sciences > Department of Microbiology |
ID Code: | 4535 |
Deposited By: | MR GolamHossein Ettehad |
Deposited On: | 28 May 1392 11:11 |
Last Modified: | 28 May 1392 11:11 |
Repository Staff Only: item control page