title

ارزیابی خصوصیت ضد باکتریایی اسانس گیاه دارویی بادیان رومی علیه باکتری های پاتوژن در محیط کشت

محمودی, رزاق ، نصرت پور, سوما ، زارع, پیمان (1391) ارزیابی خصوصیت ضد باکتریایی اسانس گیاه دارویی بادیان رومی علیه باکتری های پاتوژن در محیط کشت. در: The 13th Iranian & The Second International Congress of Microbiology, July 14 – 16, 2012, Ardabil - Iran.

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
265kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://congress.arums.ac.ir/index.php/IICM/5/sched...


عنوان انگليسی

In Vitro Antibacterial Activity of Pimpinella Anisum Essential Oil Against Some Pathogenic Bacteria

خلاصه انگلیسی

Background & Objectives: The increasing prevalence of antibiotic resistant bacteria has led to a demand for new agents that could be used to decrease the prevalence of bacterial disease. There is evidence that essential oils extracted from plants could be employed as antimicrobial agents in food systems. As a medicinal plant, Pimpinella anisum has been used as a stimulating effect of digestion, antibacterial, antiparasitic, antifungal and antipyretic. The aim of this study was to determine essential oil compositions of Pimpinella puberula and their antimicrobial activity. Methods: Essential of this plant prepared by using a clevenger for 3h to water-distillation. Antibacterial properties were evaluated by standard Microplate serial dilution methods to determine MIC and MBC values. Results: Chemical analysis of plants essential oils by GC/MS showed that 15 component with the %97.2 in Pimpinella anisum essential, Longifulen and benzene were the major component, The MIC and MBC values were the 4800 and 9600 µg/ml for Listeria monocytogenes and 9600 and 19200 µg/ml for Salmonell typhimurium respevtively. These results indicate that this essential oil has appropriate antibacterial properties against gram positive bacteria in comparison gram negative. Conclusion: Therefore, it can be suggested to purify and evaluate the active substances of this essential oil for future application as antibacterial agent and food preservative to combat pathogenic and toxigenic microorganisms.

نوع سند :موضوع کنفرانس یا کارگاه (پوستر )
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :رزاق محمودی
نویسنده مسئول :سوما نصرت پور
نویسنده :پیمان زارع
کلیدواژه ها (انگلیسی):Antibiotic Resistant ; Essential Oil ; Pimpinella anisum
موضوعات :QV فارماکولوژی
QW میکروب شناسی و ایمنی شناسی
بخش های دانشگاهی :معاونت تحقیقات و فناوری > مديريت تحقیقات و فناوری و اطلاع رساني > مدیریت همایش ها و کنگره های دانشگاه
کد شناسایی :4589
ارائه شده توسط : خانم صغری گلمغانی
ارائه شده در تاریخ :09 شهریور 1392 07:23
آخرین تغییر :21 اردبهشت 1393 10:43

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...