title

اثرات جایگزینی جزئی یا کامل شیر گاو با شیر سویا و نوع ترکیب کشت آغازگر تجاری روی ویژگیهای میکروبی و بیوشیمیایی دوغ سویای پروبیوتیک

محمدی, رضا ، روحی لنگرودی, میلاد ، سرلک, زهرا ، مرتضویان, سید امیرمحمد (1391) اثرات جایگزینی جزئی یا کامل شیر گاو با شیر سویا و نوع ترکیب کشت آغازگر تجاری روی ویژگیهای میکروبی و بیوشیمیایی دوغ سویای پروبیوتیک. در: The 13th Iranian & The Second International Congress of Microbiology, July 14 – 16, 2012, Ardabil - Iran.

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
283kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://congress.arums.ac.ir/index.php/IICM/5/sched...


عنوان انگليسی

Effects of Partial or Total Replacement of Cow's Milk with Soy Milk and the Type of Commercial Starter Culture Composition on Biochemical and Microbiological Characteristics of Probiotic Soy-Doogh

خلاصه انگلیسی

Background & Objectives: In this research, the effects of cow's milk to soy milk proportion (100:0, 75:25, 50:50, 25:75 or 0:100) as well as the type of commercial culture composition (ABY-1, MY-720 or YO-Mix-210) on biochemical and microbiological characteristics of probiotic soy-Doogh was investigated. Methods: pH, titrable acidity and redox potential during fermentation, lactic and acetic acids as well as viability of probiotics in final products at the end of fermentation were assessed. Results: The greatest mean of pH drop rate and mean acidity increase rate were observed for treatment with cow's milk to soy milk proportion of 50:50 and culture composition of ABY-1/Chr-Hansen and the lowest amounts of mentioned parameters were related to the treatment with cow's milk to soy milk proportion of 0:100/Danisco. Treatments with cow's milk to soy milk proportion 100:0/Chr-Hansen and 0:100/Danisco showed the highest and lowest percents of lactic and acetic acids, respectively. The highest and lowest viable count of B. bifidum and L. acidophilus during 21 days of refrigerated storage were observed for treatments with cow's milk to soy milk proportion of 25:75/Chr-Hansen and 25:75/DSM, respectively. The lowest viable count for mentioned bacteria was related to the treatment 0:100/Danisco for B. bifidum and 0:100/Chr-Hansen for L. acidophilus. Conclusion: Considering results obtained from this study, the cow's milk: soy-milk of 50:50 regardless of type of culture composition was selected as the best treatments from probiotics’ viability point of view.

نوع سند :موضوع کنفرانس یا کارگاه (پوستر )
زبان سند : انگلیسی
نویسنده مسئول :رضا محمدی
کلیدواژه ها (انگلیسی):Cow’s Milk ; Soy Milk ; Starter Culture ; Probiotic ; Soy Doogh
موضوعات :QW میکروب شناسی و ایمنی شناسی
WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
بخش های دانشگاهی :معاونت تحقیقات و فناوری > مديريت تحقیقات و فناوری و اطلاع رساني > مدیریت همایش ها و کنگره های دانشگاه
کد شناسایی :5175
ارائه شده توسط : خانم صغری گلمغانی
ارائه شده در تاریخ :15 دی 1392 10:17
آخرین تغییر :15 دی 1398 10:49

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...