title

بررسی اثر ضد میکروبی عصاره و اسانس صمغ( اولئوگم رزین ) گیاه باریجه بر ایزوله های اسینتوباکتر جدا شده از نمونه های بالینی

فریدافشار, فاطمه ، ایمانی فولادی, عباسعلی ، میرنژاد, رضا ، اصغریان, علی محمد (1391) بررسی اثر ضد میکروبی عصاره و اسانس صمغ( اولئوگم رزین ) گیاه باریجه بر ایزوله های اسینتوباکتر جدا شده از نمونه های بالینی. در: The 13th Iranian & The Second International Congress of Microbiology, July 14 – 16, 2012, Ardabil - Iran.

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
279kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://congress.arums.ac.ir/index.php/IICM/5/sched...


عنوان انگليسی

Antimicrobial Activity of Oleogum Resin Extract & Essential Oil of Ferula gummosa Boiss Against Clinical Strains of Acinetobacter

خلاصه انگلیسی

Background & Objectives: Acinetobacter spp. is an important cause of nosocomial infections and with widespread resistance to various antibiotics. Ferula gummosa boiss belonging to the family Apiaceae is a wild plant indigenous toIran. This plant has been used in traditional medicine for its medical properties . phytochemical investigations show F. gummosa boiss is source of biologically active compounds. The aim of this study was to evaluation of the antibacterial activity of oleogum resin extract & essential oil of F. gummosa boiss against Clinical strains of Acinetobacter. Methods: Alcoholic, hydroalcoholic and aqueous extracts from oleogum resin of Ferula gummosa were obtained with maceration Methods and Alcoholic, hydroalcoholic and aqueous essential oils was by hydrodistilation methods using a Clevenger apparatus. Solvents evaporated to dryness under reduced pressure in a rotavapor. Antimicrobial activities of extracts and essential oils against of standard and clinical strains of Acinetobacter were evaluated using the agar diffusion methods with disc & well. The minimal inhibitory concentration determined using Broth microdilution methods. Results: Alcoholic essential oil showed higher antibacterial activity while aqueous extract and essential oil don’t have considerably antibacterial activity. Conclusion: Alcoholic and hydroalcoholic extracts and essential oils had growth inhibitory effect on the bacteria. Alcoholic essential oil had significantly greater effect on inhibition of growth of Acinetobacter strains.

نوع سند :موضوع کنفرانس یا کارگاه (پوستر )
زبان سند : انگلیسی
نویسنده مسئول :فاطمه فریدافشار
کلیدواژه ها (انگلیسی):Acinetobacter ; Antimicrobial Activity ; Ferula gummosa
موضوعات :QV فارماکولوژی
QW میکروب شناسی و ایمنی شناسی
بخش های دانشگاهی :معاونت تحقیقات و فناوری > مديريت تحقیقات و فناوری و اطلاع رساني > مدیریت همایش ها و کنگره های دانشگاه
کد شناسایی :5229
ارائه شده توسط : خانم صغری گلمغانی
ارائه شده در تاریخ :17 دی 1392 09:12
آخرین تغییر :17 دی 1392 09:12

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...