title

ارتباط سنجی درک از بیماری و آگاهی تغذیه ای با رفتار تغذیه ای در بیماران روستایی مبتلا به پرفشاری خون در شهرستان اردبیل

کامران, عزیز and آزادبخت, لیلا and شریفی راد, غلامرضا and عبدلی, رحیم and علیزاده, امین الله (1393) ارتباط سنجی درک از بیماری و آگاهی تغذیه ای با رفتار تغذیه ای در بیماران روستایی مبتلا به پرفشاری خون در شهرستان اردبیل. تحقیقات نظام سلامت ــ 10 (3). pp. 11-1. شاپا 1735 -2363

[img]
Preview
Text - Published Version
462kB

Official URL: http://hsr.mui.ac.ir/index.php/jhsr/article/view/1...


Title

Relationship between illness perceptions and nutritional knowledge with eating behaviors among Ardabil rural hypertensive patients

English Abstract

مقدمه و هدف: آگاهی تغذیه ای و ادراک بیمار از پرفشاری خون در رعایت رژیم غذایی بعنوان عاملی محوری برای کنترل پرفشاری خون اهمیت ویژه ای دارد این مطالعه با هدف تعیین ارتباط ادراکات بیماری و آگاهی تغذیه ای با رفتارهای تغذیه ای در بیماران روستایی مبتلا به پرفشاری خون انجام شد. روش کار: در یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی تعداد 671 نفر از بیماران پرفشاری خون روستایی شهرستان اردبیل در سال 1392 به روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی ساده با رعایت معیارهای ورود انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه 4 قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، سئوالات آگاهی تغذیه ای، سئوالات ادراک از بیماری و پرسشنامه ثبت 3 روزه مواد غذایی بود. داده ها با مصاحبه حضوری توسط بهورز جمع آوری و اطلاعات تغذیه ای با نرم افزار Nutritionist 4 (N4) شامل درشت مغذیها (مقدار چربی، کلسترول، پروتئین، کربوهیدرات و انرژی کل دریافتی) استخراج و با استفاده از نرم افزارهای Excel 2007 , SPSS – 18 و آزمونهای همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه و تی مستقل با در نظر گرفتن سطح معنی داری 0.05 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. یافته ها: 74 درصد از شرکت کنندگان از جنس زن بودند، میانگین و انحراف معیار سن بیماران 4/6 ± 2/50 سال، مدت ابتلا به این بیماری 0/4 ± 9/5 سال و اکثریت افراد 9/75% (509 نفر) دارای تحصیلات ابتدایی بودند. بیماران از ادراک و آگاهی متوسطی برخوردار بودند. مقدار چربی دریافتی 1/92 گرم، پروتئین 3/110 گرم و کربوهیدرات 317 گرم در روز و مقدار انرژی دریافتی روزانه بطور میانگین 2539 کیلوکالری بدست آمد. میانگین نمره ادراک با آگاهی تغذیه ای ارتباط مستقیم معنی دار و ارتباط معکوس معنی داری با میانگین چربی، کلسترول، انرژی دریافتی، فشارخون سیستول و دیاستول داشت. همچنین آگاهی تغذیه ای نیز ارتباط معکوس معنی داری با میانگین چربی، کلسترول، انرژی دریافتی، فشارخون سیستول و دیاستول داشت. مدل رگرسیونی نشان داد که آگاهی تغذیه ای و ادراک توان پیشگویی 8/47% تغییرات فشارخون سیستولی را داشتند. نتیجه گیری: علیرغم آگاهی و ادراک متوسط، بیماران برخی ادراکات و اطلاعات نادرستی از تغذیه و پرفشاری خون دارند که احتمالا ریشه رفتارهای فعلی آنها و مصرف بیش از مقدار توصیه شده چربی و کلسترول شده است. کلیدواژه: پرفشاری خون، ادراک بیماری، تغذیه، آگاهی

Item Type:Article
زبان سند : فارسی
نویسنده اول :عزیز کامران
نویسنده :لیلا آزادبخت
نویسنده مسئول :غلامرضا شریفی راد
نویسنده :رحیم عبدلی
نویسنده :امین الله علیزاده
Additional Information:این مجله در سایت های زیر نمایه می شود: Islamic World Science Citation (ISC) , Scientific Information Database (SID) , Magiran
Uncontrolled Keywords:پرفشاری خون، ادراک بیماری، تغذیه، آگاهی
کلیدواژه ها (انگلیسی):Hypertension, Illness perceptions, Nutrition, Knowledge, Behavior
Subjects:WA Public Health
WA Public Health

WD Nutrition Disease and metabolic diseases
WG Cardiovascular System
Divisions:Faculty of Health > Department of Public health
Faculty of Health > Department of Public health
Faculty of Health > Department of Public health
ID Code:5956
Deposited By: Dr Aziz Kamran
Deposited On:05 Jul 1393 04:12
Last Modified:05 Jul 1393 04:12

Repository Staff Only: item control page

Document Downloads

More statistics for this item...