صادقی, احسان and درگاهی, عبداله and محمدی فرانی, احمد and اسدی, فاطمه and صحرایی, سمیه (1394) مروری بر تأثیر ضدمیکروبی اسانس ها. بهداشت مواد غذایی ــ 5 (2). pp. 1-26. شاپا 7647-2228
|
Text
- Published Version
2MB |
Official URL: http://journal.iaut.ac.ir/BMG.Home.aspx
Persian Abstract
با توجه به اثرات سوء نگهدارنده¬های شیمیایی در مواد غذایی فرآوری شده، استفاده از ترکیبات ضدمیکروبی بی¬خطر از جمله اسانس و عصاره¬های گیاهان امری ضروری بهنظر می¬رسد. هدف از انجام این مطالعه مروری، تعیین اثر اسانس¬های متفاوت بر باکتری¬های مختلف می¬باشد. مطالعه از نوع مروری-سیستماتیک (Systematic review) است که از طریق پایگاه¬های اطلاعاتی داخلی و خارجی مقالات مرتبط دریافت، سپس مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس مطالعات مختلف، تأثیر اسانسهای گوناگون بر باکتری¬های بیماری¬زا و فسادگر مشخص گردید و حساس¬ترین و مقاوم¬ترین اسانس¬ها بر اساس میزان تأثیر غلظت آنها بر باکتری¬ها بهدست آمد. همچنین مشخص گردید که تأثیر اسانس¬ها بر باکتری¬های گرم مثبت بیشتر از گرم منفی است. در مواردی نیز اسانس¬ها علاوه بر کاهش باکتریهای غیرمفید باکتری¬های مفید مانند لاکتوباسیلها را نیز مهار میکنند. در سال¬های اخیر مطالعات فراوانی در خصوص خواص ضدمیکروبی اسانس¬های طبیعی و استفاده از آنها بهجای نگهدارنده¬های شیمیایی در صنایع غذایی صورت گرفته است، که بی¬شک یکی از اهداف مهم صنایع غذایی یعنی تولید مواد غذایی با رویکرد افزایش ایمنی و ارزش غذایی را برآورده می¬کند و در حفظ سلامت جامعه نیز موثر می¬باشد.
Title
Systematic review study of antimicrobial effect of essential oils
English Abstract
Due to the adverse effects of chemical antimicrobial agents in processed food, the use of safe antimicrobial compounds such as essential oils and extracts of plants seems necessary. The purpose of this study was to determine the effects of different essential oils on different bacteria. In this systematic review, related articles received through internal and external databases, and then were evaluated. According to various studies, the effect of various essential oils against pathogenic and spoilage bacteria were detected and the most sensitive and resistant was found based on the effect of concentration on the bacteria. It was also found that effect of essential oils on gram positive bacteria is more than gram negative. Also in some cases essential oils reducing useful bacteria such as lactobacilli in addition to unhelpful bacteria. In recent years several studies have been on the antimicrobial properties of natural essential oils and use of them rather than chemical antimicrobials in the food industry, that undoubtedly is one of the main goals of the food industry with a view to increasing the safety and nutritional value of food production, and is also effective in maintaining healthy communities respectively.
Item Type: | Article |
---|---|
زبان سند : | فارسی |
نویسنده اول : | احسان صادقی |
نویسنده : | عبداله درگاهی |
نویسنده : | احمد محمدی فرانی |
نویسنده مسئول : | فاطمه اسدی |
نویسنده : | سمیه صحرایی |
Additional Information: | Indexed in: ISC |
Uncontrolled Keywords: | اسانس، ضدمیکروبی، گرم منفی، گرم مثبت |
کلیدواژه ها (انگلیسی): | Essential oil, Antimicrobial, Gram-negative, Gram-positive |
Subjects: | WA Public Health > WA 30 Social, Economic, and Environmental factor in public health WA Public Health > WA 30 Social, Economic, and Environmental factor in public health WA Public Health WA Public Health |
Divisions: | Faculty of Health > Department of Environmental health |
ID Code: | 7205 |
Deposited By: | Dr Abdollah Dargahi |
Deposited On: | 23 Sep 1394 06:05 |
Last Modified: | 23 Sep 1394 06:18 |
Repository Staff Only: item control page