title

تدوین پروتوکل جدید برای حساسیت زدایی انافیلاکسی به شیر

بابایی, دلارا ، نبوی, محمد ، ملاطفی, رسول ، عرشی, صبا ، مصداقی, مهرناز ، چاوش زاده, زهرا ، بمانیان, محمد حسن ، توکلی, میترا ، امیر معینی, مهرداد ، اسماعیل زاده, حسین ، رکابی, مهسا ، اکبرپور, نادیه ، معصومی, فریماه ، فلاح پور, مرتضی (1395) تدوین پروتوکل جدید برای حساسیت زدایی انافیلاکسی به شیر. Iranian Journal of Allergy, Asthma and Immunology ــ 16 (1). ص.ص.45-52. شاپا 1735-1502

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
560kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://ijaai.tums.ac.ir/index.php/ijaai/article/vi...


عنوان انگليسی

Cow's Milk Desensitization in Anaphylactic Patients: A New Personalized-dose Method.

خلاصه انگلیسی

Cow's milk allergy (CMA) is the most frequent food allergy in children and oral immunotherapy (OIT) is a promising approach for treatment of patients. The most challenging cases are anaphylactic with coexisting asthma and proposing safe protocols is crucial especially in high risk groups. Considering that CMA varies among patients, an individualized OIT protocol would be beneficial to achieve a safer and more efficient method of desensitization. 18 children more than 3 years of age with IgE-mediated CMA were enrolled. CMA was confirmed by positive skin prick test (SPT) and positive oral food challenge (OFC) and 60% of individuals had a convincing history of persistent asthma. SPT with milk extracts, whole fresh milk and serially diluted milk concentrations were performed. The dilution of milk that induced 3-5 mm of wheal in each individual was selected as the starting dilution for OIT. Desensitization began by 1 drop of the defined dilution and continued increasingly. Overall, 16 out of 18 children (88.8%) achieved the daily intake of 120 mL of milk. Four out of these 16 children accomplished the protocol without any adverse allergic reactions. 12 patients experienced mild to severe reactions. Wheal and erythema in SPT (p≤0.001), and sIgE (p≤0.003) to most milk allergens were significantly decreased following desensitization. We successfully desensitized 16 of 18 children with IgE-mediated CMA by individualized desensitization protocol. Individualizing the OIT protocol would be helpful to save time and perhaps to relieve the allergic symptoms after ingesting cow's milk intake.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :دلارا بابایی
نویسنده :محمد نبوی
نویسنده :رسول ملاطفی
نویسنده :صبا عرشی
نویسنده :مهرناز مصداقی
نویسنده :زهرا چاوش زاده
نویسنده :محمد حسن بمانیان
نویسنده :میترا توکلی
نویسنده :مهرداد امیر معینی
نویسنده :حسین اسماعیل زاده
نویسنده :مهسا رکابی
نویسنده :نادیه اکبرپور
نویسنده :فریماه معصومی
نویسنده مسئول :مرتضی فلاح پور
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:IF: 1.222 Indexed in: ISI, PubMed/Medline, Scopus, Embase
کلیدواژه ها (انگلیسی):milk allergy, desensitization, food allergy
موضوعات :QW میکروب شناسی و ایمنی شناسی
WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
WS بیماریهای کودکان
کد شناسایی :11754
ارائه شده توسط : دکتر رسول ملاطفی نیاری
ارائه شده در تاریخ :28 دی 1398 09:26
آخرین تغییر :28 دی 1398 09:26

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...