title

انگیزه‌های انتخاب غذا در میان بزرگسالان اردبیل - ایران؟

مهاجری, مهسا ، هوجقانی, شیوا ، ایزدی, عظیمه ، قهرمان زاده, محمد ، پورفرضی, فرهاد ، نعمتی, علی ، برزگر, علی (1398) انگیزه‌های انتخاب غذا در میان بزرگسالان اردبیل - ایران؟. Nutrition and Food Science ــ 50 (4). ص.ص.641-652. شاپا 0034-6659

متن کامل

[img] متنی - نسخه چاپ شده
محدود به فقط پرسنل سامانه

149kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://www.researchgate.net/publication/336548895...


عنوان انگليسی

Food choice motivations among Ardabil–Iran adults?

خلاصه انگلیسی

Purpose–This study aims to investigate the food choice motivations and some healthy food intake amongArdabil adults with different socioeconomic status.Design/methodology/approach–The analysis is based on a focus group study conducted inSeptember 2018. Self-assessed other food choice motivations, healthy food intake and socioeconomic statuswere reported in questionnaires. The study data were analyzed by one-way ANOVA test andx2test ingroups of study.Findings–Price was a primary motivation of food choice for low-level socioeconomic status persons. Thewealthiest people total vegetable consumption was 3.59Â60.004 serving/day, whereas the total vegetableconsumption of poorest participants was significantly less than them (p= 0.012). Of the socioeconomicscategory 1 (SEC1) group participants, 82 per cent said that they consider food price when they werepurchasing for their households, while only 28 per cent of SEC4 group said that they consider food priceswhen food choosing. Only 1 per cent of this group participants pay attention to food label when they choosefoods.Originality/value–This is thefirst study that investigated the food choice motivations in Ardabil adults.The results indicated that food price is the most critical food choice motivation. Based on this study results,the food policymaker can change people food security and food choices with some programs like as healthyfood subsidies and unhealthy food taxes.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :مهسا مهاجری
نویسنده :شیوا هوجقانی
نویسنده :عظیمه ایزدی
نویسنده :محمد قهرمان زاده
نویسنده :فرهاد پورفرضی
نویسنده :علی نعمتی
نویسنده مسئول :علی برزگر
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:Indexed in: Scopus , ESCI
کلیدواژه ها (انگلیسی):Ardabil adults, Food choice, Food taxes, Knowledge, Motivation, Socioeconomic status
موضوعات :WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش تغذیه
دانشكده پزشكي > گروه اطفال ، پزشکی اجتماعی
کد شناسایی :13646
ارائه شده توسط : دکتر علی نعمتی
ارائه شده در تاریخ :26 آبان 1399 11:44
آخرین تغییر :26 آبان 1399 11:44

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...