title

ارزیابی اثربخشی برنامه غنی سازی آرد با آهن در اردبیل

مهاجری, مهسا ، نعمتی, علی (1397) ارزیابی اثربخشی برنامه غنی سازی آرد با آهن در اردبیل. در: سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره تغذیه ایران, 28-30 آذر ماه 1397, تهران- علوم پزشکی شهید بهشتی.

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
205kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://civilica.com/doc/816391/


عنوان انگليسی

AN EVALUATION OF THE EFFECTIVENESS OF THE FLOUR IRON FORTIFICATION PROGRAMME IN ARDEBIL

خلاصه انگلیسی

Background and Aim: The present communication reports a strategy to calculate the intake of Iron based on data available for folic acid and evaluate the programme of flour fortification in Ardebil.Methods: Cross-sectional study conducted in Ardebil during 2016 and 2017. A 3d dietary record of individuals was used. The usual intake of folic acid by sex and age group was estimated using the National Cancer Institute method. The quantity of folicacid and Iron established by mandatory food fortification in Ardebil was used, and based on that quantity we calculated the amount of flour consumed and the intake of Fe from fortification and Iron from food. Then, the absorption of each nutrient was calculatedResults: Mean intake and absorption of Iron from fortification (electrolytic Fe) was low in men and womenConclusion: The impact from the consumption of fortified products is small in relation to Iron intake in Ardebil. The strategy proposed to estimate Iron intake from the fortification program indicates that the amount of flour intake observed in Ardebil does not justify the current ranges of mandatory flour fortification and the form of Iron that is mainly used (electrolytic Fe)

نوع سند :موضوع کنفرانس یا کارگاه (پوستر )
زبان سند : انگلیسی
نویسنده مسئول :مهسا مهاجری
نویسنده :علی نعمتی
کلیدواژه ها (فارسی):آهن الکترولیتی ؛ غنی سازی آرد ؛ اسید فولیک؛ اهن؛ ارزیابی برنامه
کلیدواژه ها (انگلیسی):Electrolytic iron; Flour fortification; Folic acid; Iron; Program assessment
موضوعات :WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش تغذیه
کد شناسایی :13654
ارائه شده توسط : دکتر علی نعمتی
ارائه شده در تاریخ :23 مرداد 1400 13:22
آخرین تغییر :24 مرداد 1400 07:14

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...