title

غنی سازی شیر با ویتامین D به عنوان یک غذای کم هزینه برای جلوگیری از دیابت: یک کارآزمائی بالینی تصادفی دو سو کور

مهاجری, مهسا ، برزگر, علی ، نعمتی, علی (1397) غنی سازی شیر با ویتامین D به عنوان یک غذای کم هزینه برای جلوگیری از دیابت: یک کارآزمائی بالینی تصادفی دو سو کور. در: سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره تغذیه ایران, 28-30 آذر ماه 1397, تهران- علوم پزشکی شهید بهشتی.

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
208kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://civilica.com/l/9675/


عنوان انگليسی

FORTIFIED MILK WITH VITAMIN D AS A COST-EFFECTIVE FOOD TO PREVENT DIABETES: A RANDOMIZED DOUBLE-BLIND CLINICAL TRIAL

خلاصه انگلیسی

Background and Aim: Vitamin D has a role in both insulin secretion and insulin sensitivity, and thus could be important in the pathogenesis of diabetes. The aim of this study was to compare the effect of milk fortified with vitamin D and oral vitamin D supplement on glycemic and anthropometric indices in pre-diabetic individuals. Methods: This study was conducted on 150 subjects with pre-diabetes in three groups: those given fortified yogurt with vitamin D, those given plain milk and those given oral vitamin D supplements. The study variables were evaluated at the beginning and end of the intervention period.Results: Results from the participants’ oral glucose tolerance tests (OGTT) decreased significantly in only the fortified-milk group. The mean fasting serum insulin and the insulin-resistance index (HOMA-IR) in the fortified-milk (p < .01) and oral-supplement (p < .03, p < .04) groups decreased significantly. Waist-to-hip ratio (WHR) and percentage of body fat (PBF) decreased significantly in the fortified-milk (p < .02, p < .006) and oral-supplement (p = .015, p < .001) groupsConclusion: These findings show that mlik fortified with vitamin D improves glycemic and anthropometric indices in pre-diabetic individuals

نوع سند :موضوع کنفرانس یا کارگاه (پوستر )
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :مهسا مهاجری
نویسنده :علی برزگر
نویسنده :علی نعمتی
کلیدواژه ها (فارسی):ویتامین D، غنی سازی، شیر، دیابت
کلیدواژه ها (انگلیسی):vitamin D, fortification, milk, diabetes
موضوعات :WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش تغذیه
کد شناسایی :13655
ارائه شده توسط : دکتر علی نعمتی
ارائه شده در تاریخ :24 مرداد 1400 07:13
آخرین تغییر :24 مرداد 1400 07:13

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...