title

ارزیابی تستهاي عملکرد ریوي در نانوایان سنتی اردبیل

قبادی مراللو, حسن ، عابدی, علی ، اصلانی, محمدرضا ، مطهری, امین اله (1399) ارزیابی تستهاي عملکرد ریوي در نانوایان سنتی اردبیل. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ــ 20 (2). ص.ص.269-279. شاپا 2228-7280

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
886kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://jarums.arums.ac.ir/article-1-1923-fa.html

خلاصه فارسی

زمینه و هدف: ریه یکی از اندامهاي بدن است که در معرض آلودگی هاي موجود در محیط هاي کاري مـی باشـد. یکـی از شایعترین بیماريهاي شغلی، مشکلات تنفسی در افرادي است که در محیط کار در معرض آلایندههاي مضـر قـرار دارنـد. دماي بالاي تنور نانوایی و گرد آرد موجود در محیط کاري نانوایان میتواند اختلالات آلرژیک و تنفسی ایجاد نمایند. ارزیابی تستهاي عملکرد ریوي (اسپیرومتري) نقش مهمی در تشخیص و مدیریت بیماريهاي ریوي نظیر آسم، بیماري انسـدادي و تحدیدي دارند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تستهاي عملکرد ریوي در نانوایان سنتی (غیرصنعتی) اردبیـل و مقایسـه آن با افراد غیرنانوا و سالم بود. روش کار: تستهاي عملکرد ریوي شامل ظرفیت حیاتی سریع (FVC ،(حجم بازدم سـریع در ثانیـه اول(FEV1 ،(حـداکثر سرعت جریان هواي بازدمی (PEF ،(حداکثر سرعت جریان هواي بـازدمی (MEF25, MEF50, MEF75 (ظرفیـت حیـاتی و علایم تنفسی و آلرژیک در 51 نانواي سنتی مذکر و 51 فرد غیرنانوا با سن مشابه مقایسه گردید. علایم تنفسی و آلرژیک با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد شامل علایم تنفسی وابسته به شغل نظیر سرفه، خلط، تنگی نفس و علایم آلرژیک، مرتبط به شغل بود. در هر مرحله علاوه بر محاسبه میانگین و انحراف معیار جهت مقایسه میانگینها از آزمون تی استفاده گردید. در تمامی مراحل 05/0<p معنی دار تلقی شد. یافته ها: در مطالعه حاضر تفاوت معناداري بین گروه مورد و شاهد در پارامترهـاي ریـوي مشـاهده شـد. همچنـین بـ ین میزان تحصیلات، نوع نانوایی، تعداد ساعات مواجهه در 24 ساعت و BMI افراد نانوا اختلاف معنـادار ي وجـود نداشـت. بـ ین سابقه کار (سال) با FVC ،FEV1% ،FEV1 و %FEF50 ارتباط معنادار وجود داشت. همچنین بین محدوده سنی نانوایان و پارامترهاي فوق به جز FVC رابطه معنادار نیز وجود داشت. بین وظایف مختلف در نانواییهـا فقـط در مـورد %FEF50 معنادار بود. میزان FEV1 ،FVC و نسبت FVC/FEV1 در نانوایان در مقایسه با افراد غیرنانوا بطور معنی داري کمتر بود. نتیجه گیري: مطالعه حاضر نشان داد که پارامترهاي ریوي در نانوایان سنتی نسبت به افراد غیرنانوا کاهش داشته و ممکن است در درازمدت در معرض خطر ابتلا به بیماريهاي انسدادي تنفسی باشند. حرارت بالاي تنور و مواجهه احتمالی با مواد محرك نظیر آرد گندم ممکن است در این زمینه نقش داشته باشد. در افراد شاهد با افزایش سن پارامترهاي ریوي کاهش مییابد ولی در نانوایان این روند شدیدتر بوده و نیازمند پیگیري میباشد. ارزیابی دوره اي براي نانوایان ضروري به نظـر میرسد.

عنوان انگليسی

Assessment of Pulmonary Function Tests in Traditional Male Bakers in Ardabil City

خلاصه انگلیسی

Background & objectives: The respiratory system is one of the areas that are most vulnerable to unhealthy workplace injuries. One of the most common occupational diseases, are illnesses and respiratory complications in employees who exposed to harmful pollutants in the workplace. Flour powder is a complex organic particle with different components. These ingredients include wheat bran, pollen, starch particles and a variety of bacteria. The high temperature of the bakery oven and the flour in the bakers' work environment can cause allergic and respiratory disorders. Evaluation of pulmonary function tests (spirometry) plays an important role in the diagnosis and management of lung diseases such as asthma, chronic obstructive pulmonary disease and threatening disease. The aim of this study was to evaluate pulmonary function tests and compare it with non-bakers and healthy people in Ardabil traditional bakers. Methods: Lung function tests including forced vital capacity (FVC), forced expiratory volume in the first second (FEV1), maximal expiratory airflow velocity (PEF), maximal expiratory airflow velocity at 75%, 50%, and 25% of vital capacity (MEF75, MEF50, MEF25) and respiratory and allergic symptoms of 51 traditional male bakers and 51 non-bakers in the same age with other occupations were compared. Respiratory and allergic symptoms using a standard questionnaire including jobrelated respiratory symptoms such as cough, sputum, shortness of breath, and job-related allergic symptoms. In each phase, in addition to calculating the mean and standard deviation, t-test used to compare the means, the probability of error less than 5% considered significant. Results: In the present study, there was a significant difference between the case group and the control group in pulmonary parameters. In addition, there was no significant difference between the level of education, type of bakery, number of working hours per day and BMI of bakers. There was a significant relationship between work experience (year) and FVC, FEV1, FEV1 percentage and FEF50%. There was also a significant relationship between the age of bakers and the all parameters above, except FVC, and there was a significant difference between different tasks in bakeries only in the case of FEF50%. Conclusion: In control subjects, pulmonary parameters decreased with age, but in bakers, this trend is more severe and needs to follow up. The present study showed that traditional bakers in Ardabil are at risk for obstructive respiratory diseases. High oven temperature and exposure to irritants such as wheat flour may play an important role. Preventive tools such as proper ventilation and protective equipment needed.

نوع سند :مقاله
زبان سند : فارسی
نویسنده اول :حسن قبادی مراللو
نویسنده مسئول :علی عابدی
نویسنده :محمدرضا اصلانی
نویسنده :امین اله مطهری
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:Indexed in: DOAJ, Google Scholar, SID, ISC, Magiran
کلیدواژه ها (فارسی):نانوایان سنتی، تستهاي عملکرد ریوي، بیماري هاي ریوي شغلی، اردبیل
کلیدواژه ها (انگلیسی):Traditional Bakers; Pulmonary Function Tests; Occupational Pulmonary Diseases; Ardabil
موضوعات :WF سیستم تنفسی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه داخلی ، قلب ، عفونی
دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش فیزیولوژی
کد شناسایی :15053
ارائه شده توسط : دکتر محمد رضا اصلانی
ارائه شده در تاریخ :18 بهمن 1400 09:22
آخرین تغییر :26 شهریور 1402 12:31

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...