title

بررسی اپیدمیولوژی طغیان بیماری های منتقله از طریق غذا در استان اردبیل طی سالهای 99-1390

درگاهی, عبداله ، زندیان, حامد ، جعفرزاده, محمد ، قایقی حسنی, آرزو (1402) بررسی اپیدمیولوژی طغیان بیماری های منتقله از طریق غذا در استان اردبیل طی سالهای 99-1390. دکتری حرفه ای (پایان نامه) دانشگاه علوم پزشکی اردبیل.

متن کامل







[img]
پیش نمایش
متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
1MB
[img]
پیش نمایش
متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
976kB
[img] متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
محدود به فقط پرسنل سامانه

1MB
[img] متنی - گزارش نهایی طرح تحقیقاتی/ پایان نامه
محدود به فقط پرسنل سامانه

539kB
[img] سایر (spss) - فایل ضمیمه
محدود به فقط پرسنل سامانه

46kB
[img] سایر (spss) - فایل ضمیمه
محدود به فقط پرسنل سامانه

27kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://lib.arums.ac.ir/cgi-bin/koha/opac-ISBDdeta...

خلاصه فارسی

زمینه : گزارش طغیان ها برای درک صحیح اپیدمیولوژی بیماریهای منتقله از راه غذا ضروری است. با گزارش صحیح طغیان ها می توان نوع ماده غذایی آلوده، مکان رخداد طغیان و فاکتورهای اثرگذار بر مصرف ماده غذایی آلوده را شناسایی و در استراتژی کنترل و پیشگیری از آن بهره جست. هدف : مطالعه حاضر با هدف بررسی اپیدمیولوژی طغیان بیماری های منتقله از طریق غذا در استان اردبیل طی سالهای 99-1390 انجام گردید. مواد و روش کار: در مطالعه حاضر جامعه آماری شامل کل موارد بیماریهای منتقله از طریق غذا ثبت شده در کل شهرهای استان اردبیل طی سالهای 1390-99 بود. داده های مورد نظر از معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بدست آمدند. اساس بیماریابی تمام بیماران مشکوکی بود که از غذا یا آب آشامیدنی مشترک استفاده کرده و علائم گوارشی مشترک داشتند. پس از دریافت نتایج آزمایشات آب، مواد غذایی و نمونه های انسانی برداشت شده در زمان وقوع طغیان، عامل بروز طغیان مشخص و نتایج با عنوان گزارش نهایی طغیان در پورتال مرکز سلامت محیط و کار ثبت گردید. اطلاعات بعد از گردآوری در چک لیست محقق ساخته وارد نرم افزاری آماری گردید تا تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری انجام شد. نتایج: در سال های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ تعداد ۳۱ و ۵۱ طغیان (در مجموع ۸۲ طغیان غذایی) در استان اردبیل گزارش گردید. در ماه های شهریور و مرداد با ۱۹ (23/2درصد) و ۱۸ (۲۲ درصد) بیشترین طغیان ها گزارش گردید. شهرستان خلخال با ۱۸ طغیان (۲۲ درصد) ، شهرستان اردبیل با ۱۵ طغیان (18/3 درصد) و شهرستان بیله سوار با ۱۳ طغیان (19/5 درصد) بیشترین تعداد طغیان ها را داشتند. طغیان های گزارش شده در ۲۹ مورد (35/4 درصد) در منطقه ی شهری و در ۵۳ مورد (64/6 درصد) در منطقه ی روستایی گزارش گردید. در ۲۶ مورد (31/7درصد) گروه سنی غالب طغیان ها ۱۶ تا ۳۰ سال بود و در ۲۴ مورد (29/3 درصد) طغیان ها بدون گروه سنی غالب بودند. درصد غالب در ۲۴ مورد (29/3 درصد) مرد و در ۴۱ مورد (۵۰ درصد) زنان بودند. محل اصلی وقوع طغیان در اغلب موارد خانه ها بودند. از نظر راه انتقال ۴۰ مورد (48/8 درصد) از طریق غذا، ۳۰ مورد (36/6 درصد) نامشخص و ۸ مورد (9/8 درصد) از طریق آب بود و ۴ مورد (4/9 درصد) آب و غذا به عنوان راه انتقال گزارش شد. غذای اصلی آلوده در ۲۳ مورد (۲۸ درصد) نامشخص بود و در ۱۴ مورد (17/1 درصد) کباب/آبگوشت/سایر غذاهای گوشتی گزارش گردید، در مرتبه ی بعدی آب آشامیدنی، میوه/آبمیوه و مرغ/ماکیان قرار داشتند. پاتوژن عامل مشخص شده ی طغیان ها در ۷۲ مورد (87/5 درصد) نامعلوم بود و در تنها ۱۰ مورد (12/5درصد) پاتوژن مسئول شناسایی گردید. نتیجه گیری : طغیان های مرتبط با غذا در استان اردبیل در طی سال های دهه ی ۹۰ شمسی بیشتر در ماه های مرداد و شهریور و درفصل تابستان صورت گرفت. شهرستان های خلخال و اردبیل بیشترین موارد طغیانی را داشتند. این طغیان ها بیشتر در مناطق شهری و در گروه سنی ۱۶ تا ۳۰ سال بود. گروه جنسی غالب اکثرا زن ها عنوان شد. محل اصلی در اکثر موارد خانه ها و غذای اصلی کباب/آبگوشت بود. پاتوژن مسئول در اغلب بیماران ناشناخته باقی ماند.

عنوان انگليسی

Epidemiological study of outbreaks of foodborne diseases in Ardabil province during 2011-2020

خلاصه انگلیسی

Background: Reporting of outbreaks is essential for a correct understanding of the epidemiology of foodborne diseases. With the correct reporting of outbreaks, it is possible to identify the type of contaminated food, the location of the outbreak and the factors affecting the consumption of contaminated food and use it in the control and prevention strategy. Aim: The present study was conducted with the aim of investigating the epidemiology of the outbreak of foodborne diseases in Ardabil province during 2010-2019. Materials and methods: In the current study, the study population included all cases of food-borne diseases recorded in all cities of Ardabil province during the years 2010-2019. The desired data were obtained from the health department of Ardabil University of Medical Sciences. The basis of diagnosis was all suspected patients who shared food or drinking water and shared digestive symptoms. After receiving the results of the tests of water, food and human samples taken at the time of the flood, the cause of the flood was determined and the results were recorded as the final report of the flood in the portal of the Labor and Environment Health Center. After collecting the information in the researcher's checklist, it was entered into statistical software to analyze the data using statistical software. Results: In the years 2011 and 2012, 31 and 51 outbreaks (a total of 82 food outbreaks) were reported in Ardabil province. The most outbreaks were reported in the months of September and August with 19 (23.2%) and 18 (22%) respectively. Khalkhal city with 18 floods (22 percent), Ardabil city with 15 floods (18.3 percent) and Beile Swar city with 13 floods (15.9 percent) had the highest number of floods. Outbreaks were reported in 29 cases (35.4%) in urban areas and in 53 cases (64.6%) in rural areas. In 26 cases (31.7 percent), the predominant age group of outbreaks was 16 to 30 years, and in 24 cases (29.3 percent), outbreaks were without age groups. The dominant gender group was male in 24 cases (29.3%) and female in 41 cases (50%). In most cases, the main place of flooding was houses. In terms of transmission route, 40 cases (48.8%) were through food, 30 cases (36.6%) were unknown, 8 cases (9.8%) were through water, and 4 cases (4.9%) were water and food. It was reported as a route of transmission. The main contaminated food was unknown in 23 cases (28 percent), and in 14 cases (17.1 percent), kebab/broth/other meat foods were reported, followed by drinking water, fruit/juice, and chicken/poultry. The identified pathogen of outbreaks was unknown in 72 cases (87.5%) and the responsible pathogen was identified in only 10 cases (12.5%). Conclusion: Food-related outbreaks in Ardabil province during the 2010s occurred mostly in the months of August and September and in the summer season. Khalkhal and Ardabil cities had the most floods. These outbreaks were mostly in urban areas and in the age group of 16 to 30 years. The dominant gender group was mostly women. In most cases, the main place was houses and the main food was kebab/broth. The pathogen responsible remained unknown in most patients.

نوع سند :پایان نامه (دکتری حرفه ای )
زبان سند : فارسی
استاد راهنما :عبداله درگاهی
استاد راهنما :حامد زندیان
استاد مشاور :محمد جعفرزاده
دانشجو :آرزو قایقی حسنی
کلیدواژه ها (فارسی):اپیدمیولوژی، طغیان بیماری، بیماری های منتقله از طریق غذا و آب
کلیدواژه ها (انگلیسی):Epidemiology, Disease outbreak, Foodborne and Waterborne diseases
موضوعات :WA بهداشت عمومي
WA بهداشت عمومي
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > واحد پژوهش > پايان نامه هاي دفاع شده
دانشكده پزشكي > گروه اطفال ، پزشکی اجتماعی
دانشكده پزشكي > گروه داخلی ، قلب ، عفونی
کد شناسایی :17255
ارائه شده توسط : آقای فرهاد خدایی
ارائه شده در تاریخ :19 تیر 1402 11:21
آخرین تغییر :19 تیر 1402 11:21

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...