title

بررسي وضعيت اپيدميولوژيك بيماري كالاآزار (نوع اينفانتوم) در استان اردبيل از سال 1380 لغايت 1387 با روش تشخيص آزمايشگاهي DAT

براک, منوچهر ، میرزا رحیمی, مهرداد ، امدادی, داريوش ، حکمت, شراره ، مدرس صدرایی, نگار (1389) بررسي وضعيت اپيدميولوژيك بيماري كالاآزار (نوع اينفانتوم) در استان اردبيل از سال 1380 لغايت 1387 با روش تشخيص آزمايشگاهي DAT. در: ششمين همايش سالانه انجمن عفوني اطفال, 26، 27، 28 آبان ماه 1389, تهران، خيابان اوين، خيابان كودكيار، دانشگاه بهزيستي و توانبخشي، سالن آمفي تئاتر.

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
1MB

آدرس اینترنتی رسمی : http://www.ipsociety.ir

خلاصه فارسی

ليشمانيوز احشايي (كالاآزار) يكي از بيماريهاي قابل انتقال بين انسان و حيوان است كه توسط انگلهاي تك ياخته‌اي داخل سلولي از جنس ليشمانيا ايجاد ميشود. كالاآزار در بعضي از مناطق ايران از جمله استان‌هاي اردبيل، آذربايجان شرقي و فارس به صورت اندميك انتقال مي‌يابد. در كشور ايران تيپ مديترانه‌اي اين بيماري وجود دارد كه عامل آن ليشمانيا اينفانتوم بوده و بيشتر كودكان زير پنج سال به اين بيماري مبتلا مي‌شوند. مخازن اصلي آن را سگ و سگ سانان تشكيل مي‌دهند. كالاآزار از بيماريهاي قديمي و شايع زئونوز استان اردبيل بوده كه كانون قديمي آن شهرستان مشكين شهر ميباشد. روشهاي تشخيص آزمايشگاهي كالاآزار شامل DAT، IFA، ELISA، RK39 و بررسي مغز استخوان بوده و در حال حاضر متداولترين و رايجترين روش، استفاده از روش DAT است. مطالعه حاضر با هدف بررسي و شناسايي و كشف كانونهاي جديد بيماري در استان با استفاده از تشخيص آزمايشگاهي DAT صورت گرفته است. روش تحقيق و يافته‌ها اي تحقيق يك مطالعه توصيفي تحليلي مي باشد كه بر روي تعداد 309 نفر از مبتلايان به كالاآزار از سال 1380 لغايت 1387 در استان اردبيل با استفاده از روش تشخيص آزمايشگاهي به روش آنتي‌ژن DAT (با تيتر 3200/1 و بالاتر) تشخيص و درمان شده‌اند صورت گرفت. به دنبال ادغام برنامه مراقبت بيماري در سيستم شبكه بهداشتي درماني در شهرستان‌هاي مشكل‌دار (مشكين‌شهر و گرمي) و تقويت و تشديد برنامه‌هاي مراقبتي و اطلاع‌رساني در اين خصوص، منجر به كاهش تعداد موارد و جلوگيري از مرگ و مير ناشي از بيماري در مبتلايان در سالهاي اخير گرديده است. به طوري كه تعداد بيماران از 81 مورد در سال 1380 به تعداد 25 مورد در سال 1387 كاهش داسته است و هيچ مورد مرگ ناشي از بيماري گزارش نشده است. از تعداد كل موارد180 نفر (63%) مربوط به شهرستان مشكين شهر، 73 نفر (26%) مربوط به شهرستان گرمي و 31 نفر (11%) مربوط به شهرستانهاي بيله‌سوار و پارس‌آباد بوده است كه از نظر موقعيت جغرافيايي شهرستانهاي همجوار مي‌باشند. از كل موارد 56% مؤنث و 44% مذكر و 95% روستايي و 5% شهري بوده است. از نظر گروه سني 68% زير دو سال و 23% بين 2 تا 5 سال بوده است. نتيجه‌گيري و پيشنهادات علاوه بر شهرستان مشكين شهر كه كانون قديمي بيماري در كشور و استان است انتقال محلي بيماري در شهرستان‌هاي گرمي، بيله‌سوار و پارس‌آباد نيز صورت گرفته و از كانونهاي جديد بيماري در استان به شمار مي‌رود. شيوع بيماري بيشتر در گروه سني زير 5 سال (91%) و در مناطق روستايي ديده مي‌شود. با توجه با ادغام مراقبت بيماري در سيستم شبكه و تقويت و تشديد نظام مراقبت و گزارش دهي بيماري در استان و همچنين انجام برنامه‌هاي مداخله‌اي، منجر به كاهش تعداد موارد بيماري در شهرستانهاي آندميك گرديده است و هيچ مورد مرگ ناشي از كالاآزار در مبتلايان مشاهده نشده است. لذا پيشنهاد ميگردد جهت حفظ وضع موجود و كنترل بيماري و جلوگيري از خطر ابتلا، در گروه سني زير 5 سال و مرگ و مير بيماري، لازم است برنامه‌هاي بيماريابي {شناسايي و درمان موارد انساني، شناسايي و از بين بردن مخازن آلوده (سگهاي آلوده) تقويت و تشديد گردد}.



نوع سند :موضوع کنفرانس یا کارگاه (مقاله )
زبان سند : فارسی
نویسنده مسئول :منوچهر براک
کلیدواژه ها (فارسی):كالاآزار ، مشكين‌شهر ، DAT ، سيستم شبكه
موضوعات :WC بیماریهای واگیر
WS بیماریهای کودکان
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه اطفال ، پزشکی اجتماعی
کد شناسایی :1899
ارائه شده توسط : دکتر منوچهر براک
ارائه شده در تاریخ :29 خرداد 1390 12:47
آخرین تغییر :24 خرداد 1397 11:31

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...