عباسی, محمود ، رزاقی اصل, نیما (1388) حذف رنگ سولفونه آبی 19 از محلول های مائی توسط پسماندهای کشاورزی. Journal of the Iranian Chemical Research ــ 2 (3). ص.ص.221-230. شاپا 2008-1030
متن کامل
|
متنی
- نسخه چاپ شده
360kB |
آدرس اینترنتی رسمی : http://en.journals.sid.ir/JournalListPaper.aspx?ID...
عنوان انگليسی
Removal of hazardous reactive blue19 dye from aqueous solutions by agricultural waste
خلاصه انگلیسی
Low-cost grapefruit peel (Agricultural Waste) was used for removal of reactive blue19 dye from aqueous solutions. The process was studied as a function of contact time, initial dye concentration and pH. Adsorption process was attained to the equilibrium within 45 min for initial dye concentrations of 50, 75, and 100 mg L-1. An acidic medium was the optimum condition for adsorption of dye at room temperature. The maximum dye removal of 83.56 % could be achieved at initial pH 2 using adsorbent dosage of 0.5 mg in 150 ml (50 mg L-1 dye concentration) and agitation rate of 180 rpm. The adsorption capacity was found to be about 12.534 mg g-1. The isotherm data could be well described via Langmuir equation with the correlation coefficient of 0.986 in dye concentration range of 50-100 mg L-1 at 25 ◦C. Kinetic studies revealed that the experimental data correlated well with pseudo second-order model possessing regression coefficient of R2 ≥ 0.999. Scanning Electron Micrographs provided a supporting evidence for efficient dye sorption onto grapefruit peel.
نوع سند : | مقاله |
---|---|
زبان سند : | انگلیسی |
نویسنده اول : | محمود عباسی |
نویسنده مسئول : | نیما رزاقی اصل |
کلیدواژه ها (انگلیسی): | AGRICULTURAL WASTE, GRAPEFRUIT PEEL, ADSORPTION, REACTIVE BLUE19 |
موضوعات : | QV فارماکولوژی > QV 744 شیمی دارویی |
بخش های دانشگاهی : | دانشکده داروسازی > بخش شیمی دارویی |
کد شناسایی : | 5383 |
ارائه شده توسط : | دکتر نیما رزاقی اصل |
ارائه شده در تاریخ : | 11 آذر 1393 08:17 |
آخرین تغییر : | 11 آذر 1393 08:17 |
فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد