title

اثرات میکرو جلبک اسپیرولینا پلانتسیس بر فاکتورهای آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در رت های دیابتی نر

نصیریان, فریبا ، دادخواه, معصومه ، مرادی کر, نصراله ، عبیداوی, ضیا (1397) اثرات میکرو جلبک اسپیرولینا پلانتسیس بر فاکتورهای آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در رت های دیابتی نر. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy ــ 11 . ص.ص.375-380. شاپا 1178-7007

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
162kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://www.dovepress.com/effects-of-spirulina-pla...


عنوان انگليسی

Effects of Spirulina platensis microalgae on antioxidant and anti-inflammatory factors in diabetic rats

خلاصه انگلیسی

Objectives Lipid peroxidation and hyperglycemia are common signs for diabetes. Natural antioxidants such as Spirulina platensis microalgae (SPM) may prevent lipid peroxidation and hyperglycemia. This study aimed to evaluate the effects of SPM on antioxidant and anti-inflammatory in diabetic rats. Materials and methods Sixty-four rats were divided into eight groups (n=8) and orally treated with 0, 10, 20 and 30 mg/kg body weight of SPM extract. Experimental groups included diabetic rats fed with 0 (DC), 10, 20 and 30 mg/kg SPM. Healthy rats were treated with 0 mg/kg SPM (HC), 10 mg/kg SPM, 20 mg/kg SPM and 30 mg/kg SPM. At the end of the trial, blood samples were collected and the plasma concentrations of trace minerals (TMs), biochemical parameters, and antioxidant enzymes in liver were evaluated. Aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), TNF-α (tumor necrosis factor-alpha) and IL-6 (interleukin-6) were evaluated. Results Our findings showed that diabetes significantly lowered the plasma concentration of TMs and antioxidant enzymes in liver and also increased the levels of malondialdehyde, glucose, lipid profile, AST, ALT, TNF-α and IL-6 (DC vs HC). However, an oral supplement of SPM (20 and 30 mg/kg body weight) lowered levels of malondialdehyde level, glucose, lipid parameters, AST, ALT, TNF-α and IL-6. The same levels increased the plasma contents of zinc, iron, copper and selenium and activity of antioxidant enzymes (P<0.05). Conclusion It can be concluded that diabetes decreases TM concentration and antioxidant enzymes and also increases lipid profile, glucose, AST, ALT, TNF-α and IL-6 concentrations. Inclusion of SPM supplementing (20 and 30 mg/kg body weight) increased some TMs and antioxidant enzymes. SPM may provide TMs for synthesis of antioxidant enzymes which subsequently reduce lipid profile, glucose concentration and anti-inflammatory responses.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :فریبا نصیریان
نویسنده :معصومه دادخواه
نویسنده مسئول :نصراله مرادی کر
نویسنده :ضیا عبیداوی
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:IF: 2.842 Indexed in: ISI, Scopus, PubMed/PMC, Embase, DOAJ
کلیدواژه ها (فارسی):آنزیم های آنتی اکسیدانی، دیابت، پروفایل لیپیدی، سلنیوم پلاسما، اسپیرولینا پلانتسیس
کلیدواژه ها (انگلیسی):antioxidant enzymes, diabetes, lipid profile, plasma selenium, Spirulina platensis
موضوعات :QT فیزیولوژی
WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
بخش های دانشگاهی :معاونت تحقیقات و فناوری > مرکز تحقیقاتی علوم دارویی
کد شناسایی :13424
ارائه شده توسط : دکتر معصومه دادخواه
ارائه شده در تاریخ :09 مهر 1399 14:16
آخرین تغییر :09 مهر 1399 14:16

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...