title

تأثير تجويز روي در بهبود حس چشايي بيماران همودياليزي مزمن

مأذنی, محمد ، ارگانی, حسن ، رشتچي زاده, نادره ، رهباني نوبر, محمد ، قربانی حق جو, امیر ، مهدوی, رضا ، رحیمی اردبیلی, بابک (1386) تأثير تجويز روي در بهبود حس چشايي بيماران همودياليزي مزمن. مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز ــ 29 (1). ص.ص.77-82. شاپا 1608-5671

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی - نسخه چاپ شده
183kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://medicaljournal.tbzmed.ac.ir

خلاصه فارسی

زمينه واهداف: كمبود روي به عنوان يكي از علل اختلال چشايي مطرح بوده است و هدف اين مطالعه بررسی اثر تجويز روی در بهبود حس چشايی در بيماران همودياليزی (HD) مزمن است. روش بررسی: 65 بيمارHD مزمن در دو گروه بطور متقاطع مطالعه شدند، گروه يك شامل35 بيمار و گروه دو شامل 30 بيمار بودند. گروه اول دارونما و گروه دوم 100 ميلی گرم عنصر روی در روز و به مدت دو ماه دريافت كردند. سپس مكمل و دارونما به مدت دو ماه قطع گرديد و مطالعه دو ماه ديگر به صورت متقاطع ادامه يافت. برای ارزيابی حس چشايی چهار مزه اصلی از بيماران خواسته می شد طعمهای غلظتهای مختلف مورد آزمايش را تشخيص دهند.آستانه چشايی، ميزان نمايه توده بدن(BMI)و مقادير سرمی روی (Zn) در نمونه های ناشتا و قبل از دياليز در روزهای 0 ، 60، 120 و180تعيين گرديد. همچنين ياد آمد غذايی روز قبل از دياليز در روزهای فوق ثبت و Zn رژيم غذايی آنها بر آورد گرديد. يافته ها : Zn سرم در حالت پايه در هر دو گروه كمتر از 80 ميكروگرم در دسی ليتر بود و تجويز Zn در هر دو گروه سبب افزايش معنی دار در سطح سرمی آن شد.آستانه حس چشايی برای چهار مزه اصلی در دوره دارونما بطور معنی داری افزايش يافت. همچنين تجويز Zn در هر دو گروه باعث کاهش آستانه حس چشايی برای چهار طعم گرديد که اين کاهش بجز برای طعم شوری در گروه دو برای بقيه مزه ها معنی دار بود. ميزان BMI در طی مطالعه تغيير معنی داری نشان نداد. نتيجه گيری: از اين مطالعه چنين استنتاج می شود كه در بيماران HD مزمن: 1- در غياب تجويز Zn آستانه حس چشايی افزايش می يابد. 2- تجويز Zn باعث بهبودی حس چشايي مي گردد.3- غلظتهای پايين Zn سرم با تجويز روی بهبود می يابد.

عنوان انگليسی

The effect of zinc supplementation on taste acuity in chronic hemodialysis patients

خلاصه انگلیسی

Background and Objectives: Zinc deficiency is a cause of taste disturbances. The purpose of the present investigation is to examine the effect of zinc supplementation on improvement of taste acuity in chronic hemodialysis patients. Methods: 65 chronic hemodialysis patients were studied in two groups , group one consist of 35 patients and group two consist of 30 patients.Group one received placebo and group two received 100 mg elemental zinc daily for 2 months. Then the placebo and supplement disrupted in next 2 months and afterwards, this study continued as a crossover design 2 months . Taste acuity for the four primary tastes was determined byasking patients to identify them at varying concentration.Taste acuity, body mass index (BMI) and the levels of serum zinc at the 0th, 60th,120th,180th days in fasting ,predialysis samples were determined .Patients completed 1-day food record at nondialysis mentioned day and their dietary zinc were analyzed. Results: Basal serum zinc levels in both groups were below than 80 μg/dl. The zinc supplementation lead to significant increase the levels of serum zinc in both groups . Taste thresholds for the primary tastes significantly increased during the placebo period in both groups.Zinc supplementation lead to decrease taste thresholds for the four tastes in both groups. This decrease was significant, except for salty tastant in group two. BMI values significantly didn’t change during of study. Conclusion: It can be conclude that in chronic hemodialysis patients: 1) Taste thresholds increased in the absence of zinc supplementation. 2) Zinc supplementation lead to improved of taste acuity.3) Low serum zinc levels are improved by zinc adminstration

نوع سند :مقاله
زبان سند : فارسی
نویسنده اول :محمد مأذنی
نویسنده مسئول :نادره رشتچي زاده
کلیدواژه ها (فارسی):روی، همودياليز، حس چشايی
کلیدواژه ها (انگلیسی):Zinc, Hemodialysis, Taste acuity
موضوعات :WJ سیستم ادراری
QU بیوشیمی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه علوم پایه > بخش بیوشیمی
کد شناسایی :1579
ارائه شده توسط : دکتر محمد مأذنی
ارائه شده در تاریخ :16 مرداد 1389 23:30
آخرین تغییر :23 بهمن 1391 07:57

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...