title

بررسی مقایسه ای اثر ضد میکروبی اسانس آویشن و نعناع فلفلی و آنتی بیوتیک های انتخابی بر علیه استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده

عزیزپور, آیدین ، امیرعجم, زهرا (1401) بررسی مقایسه ای اثر ضد میکروبی اسانس آویشن و نعناع فلفلی و آنتی بیوتیک های انتخابی بر علیه استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده. در: 9th National Congress on Medicinal Plants, 15 & 16 June 2022, Tehran, Iran.

این آخرین ویرایش عنوان است.

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی
48kB
[img]
پیش نمایش
متنی
251kB

آدرس اینترنتی رسمی : https://ncmp2022.com/


عنوان انگليسی

A Comparative Study of the Antimicrobial Effect of Thyme and Peppermint essential oils and Selective Antibiotics Against Staphylococcus aureus isolated

خلاصه انگلیسی

Staphylococcus aureus is one of the main causes of food-born illnesses [1]. Since the bacterial resistance to the chemical medicines has increased, nowadays the medical plants have been the focus of attention [2]. The aim of this study was to investigate the effect of thyme, peppermint essential oils on S. aureus isolated from poultry eggs. S. aureus strains were isolated from industrial eggs in Ardabil city, northwest of Iran. The essential oil of the plants used was obtained with a Clevenger Apparatus. Minimum lethal concentration and minimum inhibitory concentration were determined by microdilution method. Ampicillin, tetracycline, streptomycin, gentamicin and vancomycin were used as positive control and Antibiotic resistance of isolates was determined using agar disk diffusion method (Bauer-Kirby). After measuring the circle made out of them, the results were studied. All strains of S. aureus at concentrations of 1.56 mg/ml were inhibited by both thyme and pepper. The lowest lethal concentration of (3.12 mg / ml) for thyme and peppermint has inhibited one- and two-way, respectively. The results showed that thyme and peppermint essential oils inhibits the growth of Staphylococcus aureus. So, these medical plants with emphasis on antimicrobial activity of themselves, can replace chemical drugs to treat infections caused by Staphylococcus aureus bacterium.

نوع سند :موضوع کنفرانس یا کارگاه (پوستر )
زبان سند : انگلیسی
نویسنده مسئول :آیدین عزیزپور
نویسنده :زهرا امیرعجم
کلیدواژه ها (انگلیسی):Thyme, Peppermint, Staphylococcus aureus, minimum inhibitory concentration
موضوعات :WA بهداشت عمومي
WA بهداشت عمومي

WG سیستم قلب و عروق
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه داخلی ، قلب ، عفونی
کد شناسایی :17615
ارائه شده توسط : دکتر زهرا امیرعجم
ارائه شده در تاریخ :11 آذر 1402 13:11
آخرین تغییر :11 آذر 1402 13:11

ویرایش های موجود این سند

  • بررسی مقایسه ای اثر ضد میکروبی اسانس آویشن و نعناع فلفلی و آنتی بیوتیک های انتخابی بر علیه استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده. (deposited 11 آذر 1402 13:11) [Currently Displayed]

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...