حسین خانی, علی and نعمتی, علی and ناصرسعید, میترا and حسین زاده, شهناز and براک, منوچهر (1391) بررسی ارتباط بین انواع سنگ هاي ادراري با فاکتورهاي تغذیه در بیماران مبتلا به سنگهاي ادراري شهر اردبیل. مجله دانشگاه علوم پزشكي اردبيل ــ 12 (5). pp. 65-76. شاپا 2228-7280
|
Text
- Published Version
197kB |
Official URL: http://journals.arums.ac.ir/index.php/jarums/artic...
Persian Abstract
زمینه و هدف: سنگ هاي ادراري سومین بیماري شایع دستگاه ادراري است. ارتباطی بین سنگ هاي ادراي با رژیم غذائی تا حدودي شناخته شده است، ولی موارد ضد و نقیض در این زمینه وجود دارد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین انواع سنگ هاي ادراري با مقدار مواد مغذي مصرفی و عادات تغذیه اي بیماران مبتلا به سنگ هاي ادراري بود. روش کار:مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی است که در سال هاي 88 - 1387 و بر روی 150 بیماران مبتلا به سنگ مجاري ادراري(91 مرد و 59 زن)در شهر اردبیل انجام گرفت. اطلاعات مربوط به آنالیز سنگ هاي ادراري، نوع سنگ در گرافی، اقدامات پیشگیرانه و نوع آب مصرفی ثبت گردید. با استفاده از پرسشنامه هاي بسامد مصرف مواد غذائی ویادآمد خوراك 24 ساعته سه روز در هفته اطلاعات غذائی گرفته شد . داده ها توسط نرم افزاهاي SPSS و Food Processor III و برنامه آماري ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد که شایعترین نوع سنگهاي ادراري در مردان و زنان از نوع اگزالات کلسیم و کمترین آن فسفات آمونیوم بود. ارتباط معنی دار معکوسی بین میزان بتاکاروتن مصرفی و درصد سنگ اسیداوریک وجود داشت، در صورتی کهارتباط معنی دار مستقیمی بین میزان مصرف ویتامین A و فولاسین و درصد سنگ اسید اوریک مشاهده شد(0/05>p). ارتباط معنی دار مستقیمی بین مصرف پنیر و ترشیجات با سنگ فسفات کلسیم وجود داشت (0/05>p). هیچ ارتباط معنی داري بین دریافت سایر مواد مغذي و مواد غذائی با انواع سنگهاي مجاري ادراري یافت نگردید. نتیجه گیري: نتایج مطالعه اخیر نشان داد که مصرف برخی از مواد مغذي مانند فولاسین و ویتامین A و برخی از مواد غذائی مانند پنیر ارتباطی با بروز برخی از سنگهاي ادراري داشت، بنابراین با رعایت دقیق و صحیح رژیمهاي غذایی احتمالا بتوان از بروز و ظهور بیماریهاي مربوط به سنگهاي ادراري جلوگیري نمود.
Title
Relationship between Urolithiasis and Nutrition in Patients with Urinary Stones in Ardabil City
English Abstract
Background & Objectives: Urolithiasis is the third common urinary disease. While, relationship between the urinary stones and diet is known to some extent, but there are controversies about it. The aim of this study was to determine the association between food habit, nutrients intake and kinds of urinary stone disease. Methods: This cross-sectional and descriptive analytical study was performed on 150 patients (91 male and 59 females) with urinary stone disease in Ardabil during 2008-2009. Data of urinary stones analysis, type of stone in the graph, type of stone, preventive emprise and type of drinking water were recorded. Food data were recorded using 24-hour dietary recalls three days in week and food frequency questionnaires. Data were analyzed using SPSS, Food Processor III software, and ANOVA Statistical program. Results: Findings showed that the most common and lowest form of urinary stone disease in men and women were calcium oxalate and ammonium phosphate, respectively. There was significant inverse association between beta-carotene intake and the percentage of uric acid stone disease (p<0.05). We observed significant relationship between vitamin A and folacin intake with percentage of uric acid stone disease (p<0.05). There was significant relationship between consumption of cheese and pickles with calcium phosphate stone disease (p<0.05). There was no significant association between other foods and nutrients intake with types of urinary stone disease. Conclusion: This study showed the consumption of some nutrients including folacin, vitamin A and some foods such as cheese was associated with the incidence of urinary stone disease. Therefore, taking accurate diet could possibly prevent the incidence of urinary stone diseases.
Item Type: | Article |
---|---|
زبان سند : | فارسی |
نویسنده اول : | علی حسین خانی |
نویسنده مسئول : | علی نعمتی |
Uncontrolled Keywords: | سنگ مجاري ادرار؛ مواد غذایی؛ عادات غذایی |
کلیدواژه ها (انگلیسی): | Urinary Tract Stones; Food; Food Habits |
Subjects: | WD Nutrition Disease and metabolic diseases WJ Urogenital System |
Divisions: | Faculty of Medicine > Department of Pediatrics , Community Medicine Faculty of Medicine > Department of Surgery Faculty of Medicine > Department of Basic Sciences > Department of Nutrition |
ID Code: | 3805 |
Deposited By: | Dr Ali Nemati |
Deposited On: | 03 Oct 1391 09:43 |
Last Modified: | 25 Dec 1393 09:21 |
Repository Staff Only: item control page