title

سدیم دریافتی، آگاهی تغذیه ای و ادراکات بیماری افراد روستایی مبتلا به پرفشاری خون کنترل شده و کنترل نشده

کامران, عزیز ، آزادبخت, لیلا ، شریفی راد, غلامرضا ، مهکی, بهزاد ، شرقی, افشان (1392) سدیم دریافتی، آگاهی تغذیه ای و ادراکات بیماری افراد روستایی مبتلا به پرفشاری خون کنترل شده و کنترل نشده. International Journal of Hypertension ــ 2014 (2014). ص.ص.1-7. شاپا 2090-0392

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی
1MB

آدرس اینترنتی رسمی : http://www.hindawi.com/journals/ijhy/2014/245480/


عنوان انگليسی

Sodium Intake, Dietary Knowledge, and Illness Perceptions of Controlled and Uncontrolled Rural Hypertensive Patients

خلاصه انگلیسی

Introduction and Objectives: Nutritional knowledge of the patients is important in dietary adherence. This study aimed to determine the relationship between illness perceptions and nutritional knowledge with the amounts of sodium intake among rural hypertensive patients. Methods: In a cross-sectional study, 671 hypertensive patients were selected in a multi-stage random sampling from the rural areas of Ardabil city - Iran in 2013. Data were collected using a questionnaire consisting of four sections and were analyzed using Pearson correlation and multiple linear regressions by SPSS – 18. Results: The mean of sodium intake in the uncontrolled hypertensive patients was 3599±258 mg/day and significantly greater than controlled group (2654±540 mg/day) (P<0.001). Knowledge and illness perceptions could predict 47.2% of the variation in sodium intake of uncontrolled group. A significant negative relationship was found between knowledge and illness perceptions of uncontrolled hypertensive patients with dietary sodium intake (r=-0.66, P<0.001 and r=-0.65, P<0.001) respectively Conclusion: Considering the fact that patients’ nutritional knowledge and illness perceptions could highly predict their sodium intake, the importance of paying more attention to improve patient’s information and perceptions about hypertension is undeniable, especially among the uncontrolled hypertensive patients.

نوع سند :مقاله
زبان سند : انگلیسی
نویسنده اول :عزیز کامران
نویسنده :لیلا آزادبخت
نویسنده مسئول :غلامرضا شریفی راد
نویسنده :بهزاد مهکی
نویسنده :افشان شرقی
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:Indexing in: PubMed , PubMed Central , Scopus , cademic OneFile , Academic Search Alumni Edition , Academic Search Complete , Airiti Library , Chemical Abstracts Service (CAS) , CINAHL Plus with Full Text , CNKI Scholar , Community Health , Directory of Open Access Journals (DOAJ) , EBSCO Academic Source Complete , EBSCO Discovery Service , EBSCOhost Connection , EMBASE , Expanded Academic ASAP , Google Scholar , Health and Wellness Resource Center , Health Reference Center Academic , HINARI Access to Research in Health Programme
کلیدواژه ها (فارسی):هیپرتانسیون ، ادارکات بیماری ، تغذیه ، آگاهی ، سدیم
کلیدواژه ها (انگلیسی):Hypertension , Illness perceptions , Nutrition , Knowledge , Sodium
موضوعات :WA بهداشت عمومي
WA بهداشت عمومي

WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
بخش های دانشگاهی :دانشكده پزشكي > گروه اطفال ، پزشکی اجتماعی
دانشکده بهداشت > گروه بهداشت عمومی
دانشکده بهداشت > گروه بهداشت عمومی
دانشکده بهداشت > گروه بهداشت عمومی
کد شناسایی :5437
ارائه شده توسط : دکتر عزیز کامران
ارائه شده در تاریخ :17 اسفند 1392 11:24
آخرین تغییر :17 اسفند 1392 11:24

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...