title

بررسی کارایی گندزداهای مختلف میوه و سبزی موجود در بازار شهر کرمانشاه

الماسی, علی ، درگاهی, عبداله ، صادقی, احسان ، صفایی پور, نسرین (1392) بررسی کارایی گندزداهای مختلف میوه و سبزی موجود در بازار شهر کرمانشاه. Zahedan Journal of Research in Medical Sciences ــ 15 (12). ص. 45. شاپا 6403-2228

متن کامل

[img]
پیش نمایش
متنی
75kB

آدرس اینترنتی رسمی : http://www.zjrms.ir/browse.php?a_id=2341&sid=1&slc...

خلاصه فارسی

زمینه و هدف: عوامل میکروبی در محیط زیست پراکنده بوده و همواره سلامت انسان، حیوان و گیاه را به مخاطره می اندازند. استفاده از گندزداها یکی از راههای مهم پیشگیری از بیماریها می باشد. لذا هدف از این پژوهش، بررسی کارایی سه گندزدای میوه و سبزی که در قسمت های مختلف شهر کرمانشاه فراوانی و سهولت دسترسی بیشتری داشته، می باشد. مواد وروشها: این مطالعه از نوع مداخله ای است. جامعه آماری در این پژوهش سه گندزدای مختلف 1، 2 و 3 که ماده فعال هرسه آنها بنزآلکونیوم کلراید بوده که کارایی هر یک از آن ها در سه غلظت مختلف در حذف بار میکروبی شش نوع سبزی(گشنیز، جعفری، شاهی، تره، تربچه و پیازچه) مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که میزان کارایی گندزداهای مورد بررسی در این پژوهش با توجه به غلظت به کار رفته از گندزداها با هم متفاوت است(p<0/05). بطوریکه غلظت های دو و سه برابر کارایی بیشتری نسبت به غلظت توصیه شده داشتند. همچنین بین میزان کارایی گندزداهای مورد بررسی در این پژوهش با توجه به کارخانه سازنده و نوع سبزی تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. نتیجه گیری: نتیجه بررسی نشان داد که هیچکدام از گندزداهای مورد بررسی در این پژوهش با اعمال غلظت توصیه شده بر روی بسته گندزدا دارای کارایی لازم جهت گندزدایی میوه و سبزی نمی باشد. با توجه به اینکه حتی در غلظت سه برابر توصیه شده بر روی ظرف گندزدا نیز کارایی هیچ کدام به مقدار توصیه شده(99/99%) نرسید. در این مطالعه تنها در غلظت دو برابر، میانگین کارایی 1/92% بوده که علی رغم پایین تر بودن از استاندارد، نسبت به غلظت توصیه شده و سه برابر قابل قبول تر است.

عنوان انگليسی

Different Disinfectants Efficiency of Fruits and Vegetables Available in Market of Kermanshah

خلاصه انگلیسی

The fruits and vegetables Are carrier microbial flora and in every stage of production, transportation, packaging, storage and sale to consumers are exposed to microbial contamination. Raw fruits and vegetables are suitable place for growing a variety of parasites and bacteria such as Shigella, Pseudomonas aeruginosa and Campylobacter that many of theirs can cause epidemic if the conditions have provide. The use of disinfectants is one of the most important ways to prevent diseases. This study was conducted to evaluate the different disinfections efficiency of fruits and vegetables in market of Kermanshah city (disinfections 1, 2, 3) that the active ingredient in all three is benzalkonium chloride. The efficiency of three types of disinfectants was studied on removal microbial load of six types of vegetables (coriander, parsley, cress, leek, radish and onion). Initially, 90 gr of each sample were collected and divide to 9 Unit 10 gr. Then each of the three levels of disinfection (one, two and three times the recommended concentration) on the desired sample (10 gr) was measured. For total count of microorganisms by culture medium Hetrotrophic Plate Count Agar (HPC) surface culture method, for the enumeration of coliforms by culture medium Violet Red Bile Agar (VRBA) pour plate method and finally for the enumeration of molds and yeasts by culture medium Yeast Gloucuse Chloramphemicole Agar( YGCA) surface culture method was used. This method was used for evaluation the effect of different disinfections by two bacteria clostridia and sterpetococ as indicators gram-positive bacteria and for identify by two cultur medium sodium azayd and Litmus Milk respectively in this study. The result showed, that non of the disinfection products with suggested concentration in this study is efficient for disinfection of fruits and vegetables. Even is not effective at a concentration of three times. The recommended concentration of all disinfectants was note efficient at the recommended range (99.99%). Only at concentrations twice was the average efficiency of 92.1%. Despite lower than the relevant standard, but in comparison with the two concentrations above acceptable. Also, the efficiency none of disinfectants to disinfect vegetables and type of disinfectant used according to the active ingredient in all three of them did not depend on benzalkonium chloride. Furthermore, the result of differentiation test (IMViC) revealed that the positive samples include bacteria more resistant to disinfection of Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter and Aglomerens. In addition, the test relevant litmus milk and sodium azayd showed that evaluated disinfections contain the average efficiency of 76.13% removal of clostridia and the average efficiency 100% removal of streptococ are both as gram positive indicators. Moreover, none of the three disinfectants to reduce mold and yeast did not affect and the average efficiency of all the three concentrations of disinfectants and research on all types of vegetables was zero.

نوع سند :مقاله
زبان سند : فارسی
نویسنده اول :علی الماسی
نویسنده مسئول :عبداله درگاهی
نویسنده :احسان صادقی
نویسنده :نسرین صفایی پور
ضریب تاثیر و نمایه مجلات:Indexed in: EBSCO , CAS , CINAHL , IndexCopernicus , DOAJ , Open J-Gate , ISC , HINARI , UlrichsWeb , RICeST , Google Scholar , SID(Sci Inform Data) , magiran , IranMedex , Scirus
کلیدواژه ها (فارسی):کارایی گندزدا ، میوه و سبزی ، غلظت گندزدا ، کرمانشاه
کلیدواژه ها (انگلیسی):disinfectants , fruit and vegetable , dinfetant concentration , Kermanshah
موضوعات :QW میکروب شناسی و ایمنی شناسی
QX انگل شناسی
WA بهداشت عمومي
WA بهداشت عمومي

WD بیماریهای تغذیه و متابولیکی
بخش های دانشگاهی :دانشکده بهداشت > گروه بهداشت محیط
کد شناسایی :5619
ارائه شده توسط : دکتر عبداله درگاهی
ارائه شده در تاریخ :03 اردبهشت 1393 09:08
آخرین تغییر :03 اردبهشت 1393 09:08

فقط پرسنل کتابخانه صفحه کنترل اسناد

Document Downloads

More statistics for this item...